Administraţia Biden analizează decuplarea Rusiei de la sistemul SWIFT în cazul în care Putin invadează Ucraina

Washington-ul pregăteşte terenul pentru meciul Putin-Biden de mâine
Logo-ul SWIFT
Logo-ul SWIFT (www.swift.com)
A.P.
06.12.2021

Cu doar o zi înainte de mult aşteptata convorbire video dintre preşedintele rus Vladimir Putin şi Joe Biden, CNN şi alte publicaţii transmit că administraţia americană analizează oportunitatea unor acţiuni „super-dure” împotriva Moscovei în cazul în care ar lansa o ofensivă militară împotriva Ucrainei.

Comunitatea americană de informaţii pare convinsă că o asemenea invazie ar fi iminentă, după ce Washington Post, ziarul cu cele mai strânse conexiuni cu CIA, a publicat un material care susţine că aproximativ 175.000 de militari ruşi au fost comasaţi în Crimeea şi regiunile din apropierea graniţei de est a Ucrainei.

Planul contramăsurilor americane include discuţii cu privire la posibilitatea deconectării Rusiei de la sistemul internaţional de plăţi SWIFT, considerată cea mai drastică măsură, dar şi noi sancţiuni asupra cercului interior al lui Putin şi asupra companiilor de energie ale Rusiei.

Kremlinul a respins vehement acuzaţiile privitoare la o invazie a Ucrainei, spunând că este liber să-şi desfăşoare trupele oriunde consideră de cuviinţă, pe teritoriul şi între graniţele suverane ale Federaţiei Ruse.

Dar Casa Albă ameninţă acum cu următoarele, potrivit CNN:

Surse familiarizate cu discuţiile au spus că noile sancţiuni economice ar putea viza o varietate de sectoare, inclusiv producătorii de energie şi băncile ruseşti. Noile sancţiuni ar putea ţinti şi datoria suverană a Rusiei.

De asemenea, probabil că vor urmări oligarhii ruşi de top, limitându-le capacitatea de a călători şi, potenţial, întrerupând accesul la sistemele bancare şi carduri de credit americane.

Oficialii americani au analizat, de asemenea, tăierea Rusiei de la sistemul internaţional de plăţi SWIFT, de care Kremlinul rămâne foarte dependent, potrivit afirmaţiilor a două surse familiare cu discuţiile.

Parlamentul European a adoptat o rezoluţie fără caracter obligatoriu în primăvară, prin care cere o astfel de sancţiune în cazul în care Rusia invadează Ucraina, iar SUA au discutat despre plan cu omologii UE.

Din partea Rusiei, aceasta are „opţiunea energetică” faţă de Europa - ceva despre care SUA a avertizat de mult UE, sub administraţia Trump. „Temerea este că Rusia va încerca să riposteze prin oprirea producţiei [de gaz, n.r.]”, a declarat un oficial american pentru CNN.

„Am alcătuit un pachet al naibii de agresiv”, a mai spus pentru CNN un oficial al administraţiei, cu condiţia anonimatului, adăugând în continuare că, dacă Rusia invadează Ucraina, „SUA şi Europa împreună vor impune cele mai grave sancţiuni economice care au fost impuse vreodată unei ţări, în afara Iranului şi Coreei de Nord”, potrivit raportului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor