Putin, ecoul afirmaţiei lui Trump: Dacă nu îi furau victoria în alegeri în 2020, criza din Ucraina ar fi putut fi evitată
Preşedintele rus Vladimir Putin a reluat vineri afirmaţia preşedintelui american Donald Trump potrivit căreia conflictul din Ucraina ar fi putut fi evitat dacă el ar fi fost la Casa Albă în 2022. De asemenea, el a declarat că Moscova este pregătită pentru discuţii cu SUA pe o gamă largă de probleme, potrivit AP News.
Într-un interviu acordat televiziunii ruse de stat, Putin l-a lăudat pe Trump ca fiind un „om inteligent şi pragmatic” care se concentrează pe interesele SUA.
„Am avut întotdeauna o relaţie de afaceri, pragmatică, dar şi de încredere cu actualul preşedinte al SUA. Nu aş putea să nu fiu de acord cu el că, dacă ar fi fost preşedinte, dacă nu i-ar fi furat victoria în 2020, criza care a apărut în Ucraina în 2022 ar fi putut fi evitată”, a declarat Putin.
Declaraţia lui Putin a fost cea mai tranşantă susţinere de până acum a refuzului lui Trump de a accepta înfrângerea sa în alegerile din 2020.
De asemenea, Trump a declarat în repetate rânduri că nu ar fi permis declanşarea conflictului dacă ar fi fost în funcţie, chiar dacă era preşedinte în timp ce luptele dintre forţele Kievului şi separatiştii aliniaţi Moscovei creşteau în estul ţării, înainte ca Putin să trimită zeci de mii de trupe în 2022.
Joi, Trump a declarat pentru Fox News că preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski ar fi trebuit să facă o înţelegere cu Putin pentru a evita conflictul.
Putin a subliniat vineri că este deschis la discuţii, dar a scos în evidenţă decizia lui Zelenski din 2022 de a exclude negocierile cu Moscova.
„Cum este posibil să purtăm discuţii dacă acestea sunt interzise? Dacă discuţiile încep în cadrul legal existent, ele ar fi ilegitime, iar rezultatele acestor discuţii ar putea fi, de asemenea, declarate ilegitime” a spus Putin.
El a mai spus că SUA şi Rusia au multe alte puncte pe agenda lor, inclusiv controlul armelor nucleare şi probleme economice.
„Putem avea destul de multe puncte de contact cu actuala administraţie şi să căutăm soluţii la problemele-cheie de astăzi”, a spus Putin.
El a spus că sancţiunile împotriva Rusiei introduse în timpul primului mandat al lui Trump şi sub administraţia lui Joe Biden au afectat interesele SUA, subminând rolul dolarului în sistemul financiar global.
Putin l-a descris pe Trump drept „nu doar inteligent, ci şi un om pragmatic”.
„Mi-e greu să îmi imaginez că ar lua decizii care ar dăuna economiei americane. Ar fi bine să ne întâlnim şi să avem o conversaţie calmă cu privire la toate problemele de interes atât pentru Statele Unite, cât şi pentru Rusia, pe baza realităţilor de astăzi”, a adăugat Putin.
El a precizat că, în calitate de producători de petrol de top şi de mari puteri industriale, Rusia şi SUA nu sunt interesate ca preţurile globale ale petrolului să fie prea mici sau prea mari.
„Avem lucruri despre care să vorbim”, a spus Putin.
Context
Vorbind prin video de la Casa Albă la Forumul Economic Mondial anual din Davos, Elveţia, joi, Trump a declarat că alianţa OPEC a ţărilor exportatoare de petrol împărtăşeşte responsabilitatea pentru conflictul de aproape 3 ani din Ucraina, deoarece a menţinut preţurile petrolului prea mari.
„Dacă preţul ar scădea, războiul Rusia-Ucraina s-ar încheia imediat”, a spus el. Vânzările de energie reprezintă o mare parte din veniturile Rusiei.
Întrebat despre comentariile lui Trump, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a afirmat punctul de vedere al Moscovei potrivit căruia conflictul a fost declanşat de refuzul Occidentului de a lua în considerare interesele de securitate ale Rusiei.
„Conflictul nu depinde de preţul petrolului. Conflictul este în desfăşurare din cauza ameninţării la adresa securităţii naţionale a Rusiei, a ameninţării la adresa ruşilor care trăiesc pe aceste teritorii şi a refuzului americanilor şi europenilor de a asculta preocupările Rusiei în materie de securitate. Nu este legat de preţul petrolului”, a declarat Peskov într-o convorbire cu reporterii.
Comentariile lui Peskov s-au făcut ecoul declaraţiilor lui Putin potrivit cărora a fost nevoit să trimită trupe în Ucraina pentru a se apăra de o ameninţare la adresa securităţii Rusiei rezultată din planurile Ucrainei de a adera la NATO şi pentru a proteja vorbitorii de limbă rusă care trăiesc acolo. Ucraina şi Occidentul au denunţat acţiunea Moscovei drept un act de agresiune neprovocat.
Miercuri, Trump a ameninţat că va impune Rusiei tarife vamale şi sancţiuni severe dacă nu se ajunge la un acord pentru a pune capăt luptelor din Ucraina.
Peskov a declarat că Kremlinul urmăreşte îndeaproape declaraţiile lui Trump şi a menţionat că acesta a impus o serie de sancţiuni în primul său mandat. El a spus că Moscova „rămâne pregătită pentru un dialog egal, pentru un dialog reciproc respectuos”.
„Acest dialog a avut loc între cei doi preşedinţi în timpul primei preşedinţii a lui Trump. Şi aşteptăm semnale pe care nu le-am primit încă”, a spus Peskov.