Putin avertizează Occidentul: Rusia este pregătită pentru un război nuclear

Vladimir Putin
Vladimir Putin (Captură YouTube)
D.B.
13.03.2024

Preşedintele Vladimir Putin a avertizat miercuri Occidentul că, din punct de vedere tehnic, Rusia este pregătită pentru un război nuclear şi că, dacă SUA ar trimite trupe în Ucraina, acest lucru ar fi considerat o escaladare semnificativă a războiului, potrivit Reuters.

Vorbind cu doar câteva zile înaintea alegerilor din 15-17 martie, care cu siguranţă îi vor oferi încă şase ani la putere, Putin a declarat că scenariul războiului nuclear nu se "grăbeşte" să apară şi că nu vede necesitatea folosirii armelor nucleare în Ucraina.

"Din punct de vedere tehnico-militar, suntem, bineînţeles, pregătiţi", a declarat Putin, la televiziunea Rusia-1 şi la agenţia de presă RIA, ca răspuns la o întrebare dacă ţara este cu adevărat pregătită pentru un război nuclear.

Putin a declarat că SUA a înţeles că, dacă ar desfăşura trupe americane pe teritoriul rusesc - sau în Ucraina - Rusia ar trata această mişcare ca pe o intervenţie.

"(În Statele Unite) există suficienţi specialişti în domeniul relaţiilor ruso-americane şi în domeniul reţinerii strategice. Prin urmare, nu cred că aici totul se grăbeşte spre ea (confruntarea nucleară), dar suntem pregătiţi pentru acest lucru", a spus Putin.

Războiul din Ucraina a declanşat cea mai profundă criză în relaţiile Rusiei cu Occidentul de la Criza rachetelor cubaneze din 1962, iar Putin a avertizat de mai multe ori că Occidentul riscă să provoace un război nuclear dacă trimite trupe să lupte în Ucraina.

Putin a trimis zeci de mii de soldaţi în Ucraina în februarie 2022, declanşând un război la scară largă după opt ani de conflict în estul Ucrainei între forţele ucrainene pe de o parte şi ucrainenii pro-ruşi şi grupuri intrmediare pro-ruse pe de altă parte.

Liderii occidentali au promis că vor învinge Rusia în Ucraina, dar, după doi ani de război, forţele ruse controlează puţin sub o cincime din teritoriul ucrainean.

Într-un an electoral în SUA, Occidentul se luptă cu modul în care să sprijine Kievul împotriva Rusiei, care şi-a întărit armata cu sute de mii de oameni şi se reînarmează mult mai repede decât Occidentul.

Kievul se apără împotriva unui război de cucerire de tip imperial, menit să-i şteargă identitatea naţională. Rusia spune că zonele pe care le controlează în Ucraina sunt acum ale Rusiei.

Război nuclear?

Putin, decidentul suprem al Rusiei în materie de arme nucleare, a reiterat că utilizarea armelor nucleare a fost precizată în doctrina nucleară a Kremlinului, politica sa care stabileşte circumstanţele în care Rusia şi-ar putea folosi armele.

"Armele există pentru a le folosi. Avem propriile noastre principii", a afirmat Putin.

Rusia şi Statele Unite sunt de departe cele mai mari puteri nucleare, controlând mai mult de 90% din armele nucleare din lume.

Putin a afirmat că Rusia este pregătită pentru discuţii serioase cu privire la Ucraina.

"Rusia este pregătită pentru negocieri cu privire la Ucraina, dar acestea ar trebui să se bazeze pe realitate - şi nu pe pofte după consumul de droguri psihotrope", a declarat Putin.

Sugestia lui Putin de încetare a focului în Ucraina pentru a îngheţa războiul a fost respinsă de Statele Unite după contacte între intermediari.

Dacă Statele Unite ar efectua teste nucleare, Rusia ar putea face acelaşi lucru, a adăugat el în interviul amplu.

"Nu este necesar [...] încă trebuie să ne gândim la asta, dar nu exclud că putem face acelaşi lucru".

CNN a relatat sâmbătă că administraţia preşedintelui american Joe Biden a fost îngrijorată în mod special în 2022 că Rusia ar putea folosi o armă nucleară tactică sau pe câmpul de luptă în Ucraina. Agenţiile de informaţii americane au primit informaţii că au existat comunicări între oficialii ruşi care discutau în mod explicit despre un atac nuclear în 2022.

Cu toate acestea, Putin a declarat că Rusia nu s-a confruntat niciodată cu necesitatea de a folosi arme nucleare în Ucraina, unde conflictul a început în februarie 2022.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor