Putin avertizează cu privire la o nouă “cursă a înarmării” dacă Trump iese din tratatul INF

Preşedintele rus Vladimir Putin
Preşedintele rus Vladimir Putin (Getty Images)

Preşedintele rus Vladimir Putin a avertizat că retragerea SUA din Tratatul privind Forţele Nucleare cu Rază Intermediară (INF) ar putea duce la o nouă cursă a înarmării. În plus, Moscova a susţinut că va supune decizia americanilor unui vot simbolic la ONU, potrivit RFE/RL.

Ca răspuns la intenţia preşedintelui american Donald Trump de a scoate SUA din tratatul INF, semnat în 1987, Putin a declarat miercuri seară că Washingtonul a abandonat deja Tratatul împotriva Rachetelor Anti-balistice din 2002 şi a refuzat să discute reînnoirea unui alt tratat nuclear major – tratatul New START – care vizează lansatoarele de rachete nucleare strategice şi urmează să expire în 2021.

“Dacă toate acestea sunt anulate, atunci nu mai rămâne nimic referitor la limitarea creşterii numărului armelor”, a afirmat Putin la o conferinţă de presă după discuţiile purtate la Moscova cu premierul italian Giuseppe Conte. “Şi atunci situaţia va fi, după părerea mea, extrem de periculoasă. Tot ce va rămâne este o cursă a înarmării”.

Trump a declarat că se retrage din tratatul INF deoarece Rusia a încălcat pactul cel puţin din 2014 şi pentru că acesta nu se aplică Chinei, care a dezvoltat rachete de rază scurtă şi intermediară, eliminate de Rusia şi SUA în baza tratatului.

Putin a precizat că doreşte să discute cu Trump când cei doi lideri vor participa în 11 noiembrie la un eveniment în Paris cu ocazia celei de-a 100-a comemorări a sfârşitului primului război mondial.

“Suntem pregătiţi să lucrăm cu partenerii noştri americani cu calm”, a afirmat liderul rus.

Serghei Riabkov, adjunct al ministrului rus de Externe, a declarat într-un interviu la postul de televiziune Channel One că Moscova elaborează o rezoluţie pe care să o prezinte Adunării Generale a ONU pentru un vot simbolic privind menţinerea tratatului INF respins de Trump.

“Vom vedea cum vor reacţiona ţările, inclusiv aliaţi ai SUA, la acest lucru”, a susţinut Riabkov, citat de agenţii ruse de ştiri.

Riabkov a precizat pentru Channel One că deciziile lui Trump de a scoate SUA dintr-o serie de tratate majore de când a fost investit oficial în ianuarie 2017 sunt “alarmante”.

El a notat că, pe lângă INF, Trump a decis să se retragă din acordul pentru climat din Paris, acordul nuclear încheiat în 2015 între marile puteri şi Iran, acorduri ale UNESCO şi din Uniunea Poştala Universală.