PSD solicită procurorului general desfiinţarea rezoluţiei PÎCCJ şi începerea urmăririi penale în cazul Anastase-Voinescu-Legea pensiilor

Epoch Times România
28.07.2011

Grupul parlamentar al Partidului Social Democrat (PSD) din Camera Deputaţilor a depus, miercuri, plângere împotriva rezoluţiei Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Justiţie şi Casaţie prin care s-a dispus neînceperea urmăririi penale în cazul preşedintelui Camerei, Roberta Anastase, şi a secretarului acestui for Sever Voinescu în legătură cu modul în care a fost votată Legea pensiilor.

Potrivit textului plângerii, PSD îi solicită procurorului general Laura Codruţa Kovesi să desfiinţeze măsura luată de Parchetul de pe lângă ÎCCJ pe 18 iulie şi să dispună începerea urmăririi penale în ceea ce îi priveşte pe Roberta Anastase şi Sever Voinescu.

În plângerea semnată de liderul deputaţilor social-democraţi, Mircea Duşa, se arată că rezoluţia prin care s-a dispus neînceperea urmăririi penale în cazul Anastase şi Voinescu este "netemeinică şi nelegală".

În susţinerea acestor afirmaţii PSD arată că "organul de cercetare penală nu şi-a îndeplinit obligaţiile statuate de legiuitor, ţinând cont de faptul că nu s-a stabilit în mod concret dacă sistemul de vot electronic era nefuncţional, fapt ce ar fi putut justifica decizia numitei Anastase Roberta Alma, de a utiliza sistemul de vot prin ridicarea mâinii".

Social-democraţii susţin că s-a considerat ca fiind suficiente declaraţiile martorilor cu privire la nefuncţionalitatea sistemului de vot electronic, fără să se dispună efectuarea unei expertize de specialitate.

În plus, PSD critică faptul că Parchetul nu a întreprins toate măsurile necesare în vederea stabilirii în mod concret a existenţei faptelor penale reclamate.

"În acest sens, în ceea ce priveşte prezenţa la vot a deputaţilor, organul de cercetare penală a considerat reale menţiunile din stenograma şedinţei Camerei Deputaţilor din data de 15.09.2010, fără însă a verifica prin coroborare cu celelalte probe, veridicitatea acestor menţiuni", se arată în plângere.

Social-democraţii mai susţin că organul de cercetare avea obligaţia de a compara prezenţa la vot, menţionată de stenograma şedinţei Camerei Deputaţilor din 15 septembrie 2010, cu materialele video pe care le-a avut la dispoziţie, putând astfel stabili care era numărul deputaţilor prezenţi la respectiva şedinţă precum şi momentele de fluctuaţie a prezenţei acestora, cât numărul parlamentarilor prezenţi la momentul adoptării Legii privind sistemul unitar de pensii publice.

"Vă solicităm să desfiinţaţi măsura dispusă de doamna procuror Daniela Anton de la Secţia de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, din dosarul nr. 1016(P)2011, având în vedere caracterul nelegal şi netemeinic al acestei rezoluţii şi să dispuneţi începerea urmăririi penale în ceea ce îi priveşte pe numiţii Anastase Roberta Alma şi Sever Voinescu-Cotoi pentru săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 248 ind. 1 Cod penal, de fals intelectual, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 289 Cod penal, de uz de fals, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 291 Cod penal şi de fals în declaraţii, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 292 Cod penal", conchid social-democraţii.

Pe 18 iulie, procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie au dispus neînceperea urmăririi penale împotriva preşedintelui Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase şi a secretarului acestei Camere Sever Voinescu în legătură cu modul în care a fost votată Legea pensiilor.

Pe 28 septembrie 2010, Grupul Parlamentar al Alianţei Politice PSD+PC a depus o plângere la Parchetul General în legătură cu desfăşurarea, la data de 15 septembrie 2010, în Camera Deputaţilor, a votului la Legea sistemului unitar de pensii.

De asemenea, au fost formulate plângeri, cu acelaşi conţinut, de către Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor pentru abuzurile statului şi de către patru persoane fizice.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor