Prună, după mutarea şefului CSM contra lui Stelian Ion: Puteţi fi desfiinţaţi, nu toate statele de drept au CSM

Raluca Pruna(Ministrul Justitiei)
Raluca Pruna(Ministrul Justitiei) (Florin Chirila\Epoch Times)
Andrei Pricopie
13.03.2021

Fostul ministrul al Justiţiei, Raluca Prună, a avut o reacţie dură după ce preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Bogdan Mateescu, a sesizat Inspecţia Judiciară în urma unor declaraţii făcute de ministrul Justiţiei, Stelian Ion. În viziunea Ralucăi Prună, CSM este "şi ridicol, şi penibil, şi decuplat de orice legătură de menirea sa constituţională de garant al independenţei justiţiei", instituţia a ajuns "o adunătură de ţaţe juridice".

"Cu tot respectul şi cu toată responsabilitatea, vă spun că pur şi simplu cred că trăim într-o ţară de nebuni. Când CSM nu are altceva de făcut decât să obstrucţioneze orice gest, orice acţiune normală în registrul de echilibrare şi control al puterilor în stat şi sare ca ars, îi spun public CSM la a cărui constituire am contribuit nemijlocit în 2004 - când marii membri de acum erau magistraţi deja, dar obedienţi sau tăcuţi fericiţi sub talpa stăpânirii de atunci, că regret profund că am participat la crearea unei instituţii monstru. Este în plan profesional un mare eşec. Şi reiterez public că reforma magistraturii în România s-a făcut fără magistratură, chiar împotriva magistraturii oficiale, cu maximum 5 magistraţi care aveau curajul să vorbească la începutul anilor 2000.. După aderare a început evident 'inflaţia' de independenţă şi de eroi ai aderării. Saga neromanţată a aderării la Uniunea Europeană va fi scrisă cândva de participanţi direcţi... CSM azi este şi ridicol, şi penibil, şi decuplat de orice legătură de menirea sa constituţională de garant al independenţei justiţiei", a declarat Raluca Prună.

În opinia fostului ministru al Justiţiei, CSM este în majoritatea sa "o adunătură de ţaţe juridice şi de magistraţi născuţi cu credinţa că destinul lor nu poate fi decât acela de şef din ziua întâi, toţi aliniaţi într-un sindicat prost".

"Un sindicat specializat în 'punerea batistei pe ţambal', în promovarea de acţiuni salariale şi de apărări de grup în care dreptatea (judiciară) ca serviciu public este marea absentă. CSM este orice în afară de ce trebuia să fie, adică spuma spumelor poetic vorbind - noroc că nu sunt ministru că mă alegeam cu o moţiune pentru libertate lingvistică în exprimare, că aşa e în România obrăznicia stăpânirii limbii şi ieşirea din linia de alfabetizaţi mediu se plăteşte. Azi în boxa acuzaţilor, în lipsa de şefi ai gazării din 10 august şi ai protectorilor acelora, este 'luatul cu japca'", a continuat Raluca Prună.

Potrivit fostului ministru, dincolo de orice semantică şi joc de stil, atunci când magistratura va fi călcată din nou în picioare la propriu, cei din CSM să nu aşteptaţi ca cineva să mai iasă în stradă pentru voi sau să îşi piardă nopţile scriind cum este justiţia din România pusă la pământ.

"Va fi tăcere, pentru că CSM nu merită altceva decât ignorare, ca şi magistratura care v-a ales. Şi raţional e să ne vedem toţi de carierele şi pensiile noastre - exact ca voi, în CSM. Probabil că vremurile de restrişte sunt, care vă plac celor mai mulţi din CSM, vremurile tulburi, căci pare-se că sunteţi super antrenaţi să navigaţi prin dejecţii şi să supravieţuiţi miraculos cu participarea publicului pierdut idealist în principii despre independenţa justiţiei. A mers de câteva ori, eu personal nu mai am ce gira în CSM din România aşa cum este el acum: un eşec instituţional uriaş. Instituţionaliştilor le spun concluzia mea amară: instituţiile cele mai minunate dacă sunt prost populate sunt nule, chiar nocive pentru binele general. De reflectat dacă ne este de folos un astfel de CSM... PS: CSM, că tot îl avem, poate citeşte Constituţia şi deciziile CCR. Dacă nu direct, prin sutele de oameni pe care îi are angajaţi (mai mulţi decât la ministerul justiţiei), şi poate constata rapid că parchetele funcţionează sub autoritatea ministrului justiţiei. Nu e loc pe FB să detaliem, sunt nuanţe evident. Şi tuşe groase ale CCR sub stăpânirea PSD", a afirmat Raluca Prună.

Revenind la zilele noastre, fostul ministru le-a transmis celor din CSM că poate ar fi cazul să constate că atunci când te joci cu competenţele, cum a făcut DIICOT în cazul "Caracal", în cazul "10 august", ministrul Justiţiei are obligaţia să ceară un control.

"Tot ministrul justiţiei are obligaţia de la lege să meargă în parlament anual să dea un raport despre cum funcţionează parchetele. Şi ca să facă asta trebuie să dezlege chestii sulfuroase din istoria recentă a DIICOT. Chestii de semantică şi hermeneutică despre ce înseamnă a 'lua cu japca' care au trezit CSM din adormire sunt fix la fel cu 'bătutul ca la fasole' pe care o planetă întreaga l-a văzut în direct pe 10 august 2018. În fine e păcat că în istoria puturoasă a DIICOT sub o anumită stăpânire, başca plină de conflicte de interes, se târăşte public în noroi întreaga activitate a parchetelor care este mult mai bună decât credem, dar nu are comunicatori la fel de buni ca alte instituţii pentru care comunicarea e mai importantă decât acţiunea. Ruşine CSM, aveţi chestii mai bune de făcut şi vă complăceţi în semantică. Puteaţi ieşi de 100 de ori să puneţi ministerul de interne la punct când defilează cu rezultatele parchetelor sau când urmăreşte ilegal procurori de la un parchet din Bucureşti prin Hanul lui Manuc. Aţi tăcut atunci, acum v-aţi trezit că vă deranjează o licenţă de limbaj. Puteţi fi desfiinţaţi, nu toate statele de drept au CSM şi niciunul adevărat un CSM ca în România", a transmis Raluca Prună.

În final, fostul ministru a subliniat că independenţa justiţiei nu înseamnă că justiţia face ce vrea ea, cum vrea ea şi când vrea ea, fără a da vreo socoteală.

"Justiţia e un serviciu public şi dă socoteală publicului pe care îl serveşte potrivit unui sistem clar de norme şi reglaje fine. Şi când publicul are aşteptarea legitimă să înţeleagă cum a fost posibilă clasarea acţiunii ilegale de gazare şi violenţa disproporţionată văzută în direct de milioane de oameni, răspunsul unei justiţii independente, prin CSM care e garant pe un buget imens, nu e sugrumarea ministrului care cere un control legal. E elementar, cum ar veni... E iată o imixtiune pentru CSM care nu înţelege cine este, de ce este şi ce are de făcut tot de la lege citire. Ruşine, încă o dată şi for the record", a conchis Raluca Prună.

Reamintim că Bogdan Mateescu, preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii, a anunţat, vineri, că a sesizat Inspecţia Judiciară după declaraţiile lui Stelian Ion despre "preluarea cu japca a dosarelor" şi deciziile care ar fi stabilite dinainte. Ministrul Justiţiei a anunţat, de asemenea, că va cere procurorului general să efectueze un control la unităţile de parchet pentru a verifica cum sunt declinate sau preluate anumite dosare.

Şeful CSM susţine că aceste afirmaţii ar putea fi percepute ca generalizând încălcări ale legii în activitatea parchetelor şi cere să se stabilească dacă, prin afirmaţiile respective, a fost încălcată independenţa justiţiei. Detalii aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor