Protest cu fumigene la Cotroceni. Poliţiştii ţinuţi în ţarc îi acuză pe jandarmi că îi bruschează şi amendează

.
. (Screenshot)

Zeci de poliţişti au ieşit, miercuri, în faţa Palatului Cotroceni şi la Guvern, pentru a protesta împotriva îngheţării salariilor şi a sporurilor. Este cea de-a opta săptămână consecutivă de protest iar incidentele nu s-au lăsat aşteptate, relatează Digi 24. La Cotroceni, câţiva protestatari, sindicalişti din Poliţie, s-au certat cu jandarmii şi au acuzat că aceştia au primit ordin să îi bruscheze, amendeze sau gazeze. La un moment dat, protestatarii au aruncat cu fumigene.

“Chiar dacă aţi primit ordin să ne bruscaţi, amendaţi sau gazaţi, noi tot vom protesta, iar protestul este şi pentru drepturile voastre dragi colegi jandarmi! Jandarmeria Română primeşte ordin pentru a doua oară să blocheze activitatea de protest. RUŞINE, RUŞINE, RUŞINE SĂ VĂ FIE!”, a precizat Sindicatul Europol, pe pagina sa oficială de Facebook.

Mai mulţi manifestanţi din faţa Palatului Cotroceni ar fi fost amendaţi de jandarmi pentru nerespectarea măsurilor de protecţie din starea de alertă de coronavirus. În plus, zona în care au voie să protesteze a fost limitată la un ţarc.

De asemenea, Sindicatul Europol a precizat că cetăţenii români asistă în prezent la un haos “nemaiîntâlnit” în istoria guvernării din România.

“Premierul vine săptămânal cu anunţul unor noi măsuri de austeritate, ministrul muncii Raluca Turcan se contrazice singură în declaraţii, ba că se taie sporuri, ba că nu se taie, că nici ea săraca nu ştie ce să mai zică, iar ministrul afacerilor interne, Lucian Bode laudă bugetul alocat MAI, în condiţiile în care poliţiştii au sporurile, compensaţiile şi majorările plafonate la nivelul anului 2009, plata tranşei a treia din Legea-cadru este suspendată, iar decontarea serviciilor turistice rămâne istorie. Privim cu mâhnire la restricţiile, interdicţiile şi incompatibilităţile pe care le au poliţiştii, cât şi faptul că de un an de zile au fost continuu şi necondiţionat în linia întâi, iar toate aceste sacrificii sunt ‘recompensate’ prin tăieri şi suspendări de drepturi salariale”, se arată într-un comunicat al Sindicatului Europol care anunţa protestul.

Totodată, proteste ale poliţiştilor au loc astăzi şi în faţa prefecturilor din Alba şi Argeş.

Revendicările generale ale poliţiştilor sunt: eliminarea inechităţilor salariale din sistemul public, aplicarea legii-cadru privind salarizarea bugetarilor şi un salariu minim corelat cu creşterea preţurilor de consum.

Un reprezentant al poliţiştilor care protestează astăzi la Cotroceni a declarat, pentru Realitatea Plus, că mesajul pe care îl transmit angajaţii MAI este pentru opinia publică, pentru a contrazice declaraţiile guvernanţilor despre salarii şi sporuri mari, venituri ce nu le aparţin lor, ci clientelei politice din Poliţie.

“Venim de 8 săptămâni în fiecare miercuri. Mesajul este pentru opinia publică, care este manipulată de premierul Florin Cîţu. Se vorbeşte de sporuri când se ştie că maximumul permis de lege este de 30%. Acele salarii nu sunt ale noastre, ci ale clientelei politice. Menţinem în plată un sistem cu multe sporuri, doar că e o strategie perversă. Noi protestăm pentru salarii şi sporuri decente. La fiecare protest am încercat să atragem atenţia. Nu ştim în ce mod acestea atrag atenţia guvernanţilor, dar din ce în ce mai mulţi ies, şi cred că nu se poate trece peste noi. Guvernanţii au ieşit cu îngheţarea sporurilor, urmează un nou mod de salarizare, la acel moment, garantat, vor ieşi mai mulţi oameni să protesteze”, a susţinut reprezentantul sindicaliştilor din Poliţie, adăugând că este posibil să oprească şi activitatea în următoarele săptămâni.

Vă invităm să urmăriţi materialul video.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne