Proprietarii n-au urcat în august chiriile apartamentelor vechi din Capitală, deşi cererea a crescut

Epoch Times România
06.09.2012

Creşterea cererii pe piaţa închirierilor produsă de începerea unui nou an universitar nu a generat în luna august şi o majorare a chiriilor pe segmentul apartamentelor vechi, conform raportului lunar de monitorizare imobiliară Anunţuriparticulari.ro

Astfel, chiria medie solicitată de proprietari în luna august pentru o garsonieră a ajuns la 227 euro, în creştere cu doar un euro comparativ cu luna iulie a acestui an şi cu 2% mai mică decât în luna august 2011, când chiria trecea de pragul de 230 euro.

Pentru un apartament de două camere în Capitală, proprietarii solicită în medie aproximativ 320 euro( lună, variaţia faţă de luna iulie 2012 fiind insignifiantă, de sub 1%. Totuşi, pe interval de un an, nivelul chiriei pe acest tip de unitate s-a majorat cu 2%, de la 315 euro, fiind singura situaţie în care s-au înregistrat fluctuaţii pozitive de la un an la altul.

O situaţie aparte se observă pe segmentul apartamentelor de 3 şi 4 camere la care, în decurs de o lună, chiria medie solicitată de proprietari a scăzut. Astfel, unui chiriaş aflat în căutarea unui apartament de trei camere i s-a solicitat în luna august o chirie de 413 euro, cu 2% mai puţin comparativ cu luna iulie 2012, când chiria ajungea la 422 euro. Diferenţa este şi mai mare raportat la luna august a anului trecut, proprietarii solicitând atunci în medie 452 euro) lună, cu 9% mai mult decât în prezent.

Chirii mai mici s-au înregistrat şi pentru apartamentele de patru camere. În luna recent încheiată, statisticile Anunţuriparticulari.ro indică o chirie medie de 565 euro( lună pentru acest tip de unităţi, cu 14% mai puţin faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, echivalentul a aproximativ 100 de euro. La acest tip de unităţi însă, fluctuaţiile sunt mai accentuate şi prin prisma unui număr mai mic de oferte.

Potrivit raportului, luna august 2012 nu a adus pe piaţa închirierilor o ofertă substanţial mai bogată comparativ cu luna iulie a acestui an. Dacă anul trecut variaţiile din iulie până în august în ceea ce priveşte numărul de oferte ajungeau la +15%, anul acesta, oferta este cu doar 4% mai bogată pe un interval de 30 de zile, de la 2.512 unităţi, la 2.611.

Peste 40% din totalul ofertei imobiliare nou apărute pe piaţă în luna august revine apartamentelor de două camere. Puţin peste 1.100 de unităţi au fost scoase de proprietari la închiriere în luna recent încheiată, cu 2% mai puţine comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, dar şi în creştere de la aproximativ 1.030 unităţi, câte erau înregistrate în luna iulie a acestui an.

În ceea ce priveşte garsonierele, statisticile înregistrează o scădere a ofertei imobiliare din iulie şi până în august 2012. Dacă în iulie cei interesaţi puteau găsi pe piaţă 974 oferte noi pentru acest tip de unităţi, în august, oferta a scăzut până la 955 garsoniere. Numărul de garsoniere scoase la închiriat este totuşi cu 2% mai mare comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut, când pe piaţă număram 933 de oferte noi.

Cea mai accentuată scădere pe un interval de 12 luni o observăm pe segmentul apartamentelor de 3 camere. Dacă în luna august a anului trecut, proprietarii scoteau la închiriere aproximativ 550 de unităţi, oferta în august 2012 a scăzut cu aproape 19%, echivalentul a peste 100 de unităţi.

Oferta imobiliară este completată de apartamentele de 4 camere, 104 astfel de unităţi apărând pe piaţa închirierilor în luna august, cu 24% mai puţine decât în luna august 2011, dar la un nivel similar cu luna iulie a acestui an, conform datelor Anunţuriparticulari.ro.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor