Proprietarii de câini trebuie să îşi înregistreze animalele. Ce a păţit o femeie care a crescut 26 de câini pe proprietatea sa

Câine din rasa Rottweiler
Câine din rasa Rottweiler (YouTube Screenshot)

Proprietarii de câini sunt obligaţi să înregistreze animalele în Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân, conform unui articol din OUG 155/2001. O femeie care creştea 26 de câini şi nu a înregistrat animalele a primit o amendă de 2.000 de lei pe care instanţa a menţinut-o, relatează Ziare.com.

Potrivit sursei citate, printr-un proces deschis la Judecătoria Călăraşi, o femeie din satul Sohatu, amendată cu 2.000 de lei pentru că “nu a respectat obligativitatea înscrierii celor 26 de câini aflaţi în proprietatea sa în mod continuu”, a contestat sancţiunea în instanţă, cerând anularea procesului verbal de contravenţie.

În procesul de la Judecătoria Călăraşi femeia a arătat că a fost amendată de Poliţie la plângerea vecinilor, dar faptele reţinute în sarcina sa de către poliţişti “nu corespund realităţii, întrucât toţi câinii de pe proprietatea sa sunt înregistraţi în Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân la o dată anterioară controlului”.

Totuşi, Judecătoria Călăraşi a menţinut sancţiunea, arătând că proprietara câinilor nu a respectat articolul din lege care prevede că “proprietarii, deţinătorii temporari ai câinilor, persoane fizice şi persoane juridice de drept public sau de drept privat, adăposturile publice şi ale asociaţiilor şi fundaţiilor pentru protecţia animalelor care dau spre revendicare şi adopţie câini au obligaţia să îi înregistreze în Registrul de evidenţă a câinilor cu stăpân”.

“Din înscrisurile depuse la dosar rezultă că la data de 05.10.2022 agentul constatator din cadrul Biroului pentru Protecţia Animalelor, împreună cu doamna doctor din cadril DSVSA, în urma unor plângeri făcute de mai mulţi cetăţeni, au efectuat un control la imobilul petentei situat în sat Sohatu, unde existau indicii cum că petenta deţine un număr mare de câini şi pisici care produc un mare disconfort acustic şi olfactiv vecinilor”, se mai arată în sentinţă.

Totodată, continuă site-ul citat, judecătorul a arătat că proprietara “a declarat verbal că deţine în imobil un număr de 26 de câini de rasă, sterilizaţi şi cu carnete de sănătate, dar nu a permis echipei de control accesul în imobil pentru a constata realitatea celor declarate verbal de petentă şi dacă aceşti câini sunt microcipaţi”.

Judecătorul a mai susţinut că fapta este “de gravitate medie mai ales că aceasta nu a permis organelor de control accesul în imobil pentru că situaţia de fapt să fie complet lămurită în ceea ce priveşte numărul de câini, situaţia juridică a acestora şi condiţiile de viaţă oferite acestora de petentă”.