Propaganda rusă merge pe intimidare: O hartă sugerează că racheta Oreşnik ar lovi bazele NATO din România în doar cinci minute
O hartă care descrie raza de acţiune a rachetei hipersonice Oreşnik, recent prezentată de Rusia, sugerează că arma ar putea lovi în câteva minute bazele militare americane din Europa, relatează Newsweek.
„Rusia îşi continuă eforturile de a intimida Europa cu Oreşnik”, a scris luni, pe X, Anton Gheraşcenko, fost consilier în cadrul Ministerului ucrainean al Afacerilor Interne.
Gheraşcenko a postat o hartă, care ar fi distribuită pe Telegram de canale ruseşti de „propagandă”, şi care arată timpul de apropiere al rachetei Oreşnik capabilă să transporte încărcătură nucleară, dacă ar fi lansată din Bielorusia.
Rusia îşi continuă eforturile de intimidare a Europei cu Oreşnik: canalele de propagandă de pe Telegram postează o hartă cu timpul de apropiere al rachetei de ţinte din Occident dacă este lansată din Bielorusia.
Şarpelui nuclear i se alătură acum zăngănitul Oreşnik-ului. pic.twitter.com/gZg7KNAH9V
- Anton Gheraşcenko (@Gerashchenko_en), 9 decembrie 2024
Potrivit hărţii, racheta Oreşnik este capabilă să călătorească de la Brest, Bielorusia, la o bază a Forţelor Aeriene ale SUA din sudul României în 5,5 minute şi la o altă bază din Polonia în doar 3,2 minute. De asemenea, se susţine că arma ar putea ajunge în mai multe capitale europene într-un interval de timp comparabil, inclusiv la Paris şi Londra, în mai puţin de nouă minute.
Deşi raza de acţiune raportată a rachetei, de 5.500 km, ar fi mai mică decât distanţa dintre Bielorusia şi continentul american, aceasta i-ar permite totuşi să ajungă la facilităţi militare ale SUA din Europa, precum şi la cele din Orientul Mijlociu şi statele din Golf.
Racheta balistică a fost prezentată pentru prima dată la 21 noiembrie, când a fost lansată de la o instalaţie militară industrială din oraşul ucrainean Dnipro.
Noua rachetă - despre care Direcţia de informaţii pentru apărare a Ucrainei a declarat că a fost lansată din Astrahan, Rusia, în doar 15 minute - ar fi atins o viteză maximă de peste 11 Mach (aproximativ 13.585 km/h) înainte de impact.
La câteva ore după "testul reuşit", aşa cum l-a numit Putin, preşedintele rus a lăudat capacităţile armei. El a declarat că „în prezent nu există contramăsuri” împotriva Oreşnik, care este capabilă să „lovească ţinte la o viteză de 10 Mach” sau circa 12.350 km/h.
„Sistemele moderne de apărare aeriană, inclusiv cele dezvoltate de americani în Europa, nu pot intercepta astfel de rachete”, a declarat el în timpul discursului televizat, adăugând că Rusia va "determina ţintele pentru viitoarele teste ale celor mai noi sisteme de rachete ale noastre pe baza ameninţărilor la adresa securităţii naţionale a Rusiei" şi că Rusia consideră că este "dreptul nostru să folosim armele noastre împotriva instalaţiilor militare ale ţărilor care permit ca armele lor să fie folosite împotriva instalaţiilor noastre".
Îngrijorările au fost ridicate din nou după ce preşedintele rus a declarat că va desfăşura rachete Oreşnik hipersonice în Bielorusia în 2025, ca răspuns la o cerere a preşedintelui bielorus Alexandr Lukaşenko, considerat cel mai apropiat aliat al lui Putin pe continent.
Marţi, Lukaşenko a declarat că au fost deja transferate în ţara sa „câteva zeci” de arme.
În timpul unei vizite la o unitate de producţie din Borisov, Lukaşenko a declarat că MZKT, un producător de stat de tractoare şi vehicule grele, va primi instrucţiuni să înceapă fabricarea sistemelor de lansare pentru rachetele Oreşnik în a doua jumătate a anului 2025.