Promo-LEX: Rusia a încălcat dreptul internaţional prin organizarea alegerilor în regiunea transnistreană

Alegeri în Transnistria.
Alegeri în Transnistria. (vspmr.org)
Tatiana Chiriac
21.09.2021

Federaţia Rusă a încălcat dreptul internaţional prin organizarea şi desfăşurarea alegerilor pentru Duma de Stat în regiunea transnistreană a Republicii Moldova, susţine Asociaţia Promo-LEX.

Într-o declaraţie publicată pe 20 septembrie, asociaţia notează că în perioada 17 - 19 septembrie au avut loc alegeri pentru Duma de Stat a Federaţiei Ruse, iar autorităţile ruse au deschis în regiunea transnistreană 27 de secţii de vot, ceea ce reprezintă cel mai mare număr de secţii deschise până în prezent în această regiune a R. Moldova.

Astfel, că şi în precedentele scrutine organizate de Federaţia Rusă în regiunea transnistreană, deschiderea secţiilor nu a fost coordonată cu autorităţile constituţionale, ce reprezintă o sfidare a Acordurilor bilaterale încheiate cu Republica Moldova.

„În pofida negării totale a controlului de facto asupra administraţiei secesioniste, autorităţile ruse reuşesc să realizeze o colaborare cu administraţia respectivă din perspectiva politicilor, în timp ce nu doresc să soluţioneze problemele grave ale drepturilor omului în regiune”, se mai subliniază în declaraţie.

Mai mult, Republica Moldova urmează să realizeze obligaţiile sale pozitive de condamnare a oricăror manifestări din partea altor state ce vin să susţină un regim care violează grav drepturile omului.

Asociaţia Promo-LEX a recomandat Ministerului Afacerilor Externe şi Integrării Europene de la Chişinău să convoace, potrivit procedurilor diplomatice, ambasadorul Federaţiei Ruse şi să solicite explicaţii pe marginea organizării cu încălcări grave a scrutinului electoral în regiunea transnistreană.

Partidul care este la putere în Federaţia Rusă, Rusia Unită, este declarat favorit în alegerile legislative desfăşurate în acest weekend. Conform unor estimări, 47% din electorat s-a prezentat la vot.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor