China trimite 10 avioane în spaţiul de identificare al Taiwanului - al 15-lea incident în septembrie

Soldaţi chinezi
Soldaţi chinezi (Foto: Kevin Frayer/Getty Images – Epoch Times Germania)

Ministerul Apărării din Taipei a confirmat că zece avioane militare chineze au încălcat, vineri, zona de identificare a apărării aeriene taiwaneze (ADIZ). Incidentul survine la sfârşitul unei săptămâni în care armata din Taiwan a efectuat exerciţii ample, simulând un atac chinez asupra insulei.

Ministerul taiwanez al apărării a identificat două avioane de luptă Y-8, o pereche de J-11, precum şi şase avioane J-16 care au efectuat incursiunea. Potrivit Bloomberg, citând o declaraţie a ministerului, "patrula taiwaneză a emis avertismente radio şi a alertat sisteme de rachete de apărare aeriană pentru a monitoriza activitatea".

Astfel de incursiuni par să apară extrem de frecvent în ultimele săptămâni, iar Beijingul trimite probabil un „mesaj” insulei autonome - în urma marilor exerciţii militare anti-China. Incursiunea de vineri marchează cea de-a 15-a astfel de încălcare doar în această lună - ceea ce înseamnă că zborurile ostile au fost efectuate aproape zilnic.

După cum a detaliat The Guardian, exerciţiile de război efectuate de taiwanezi au simulat un scenariu în care regimul comunist atacă mai întâi bazele aeriene vulnerabile şi aeroporturile. Exerciţiul a fost orientat către un răspuns în scenariul în care bazele aeriene taiwaneze erau deja paralizate.

La începutul săptămânii, regimul comunist de la Beijing a criticat cu furie ştirile conform cărora SUA „ia în considerare în mod serios” să acorde permisiune guvernului taiwanez să redenumească biroul său din Washington, incluzând numele „Taiwan”.

De asemenea, Taipei tocmai a anunţat aprobarea a 9 miliarde USD de cheltuieli militare pentru a contracara ameninţările din partea Chinei comuniste.

Biden a semnalat că intenţionează să continue politica trasată de Donald Trump privind transferurile mari de arme către insulă - aprobându-le.

Un articol publicat luni de publicaţia Global Times, care este portavocea Partidului Comunist Chinez, a făcut câteva ameninţări serioase în ceea ce priveşte ce s-ar întâmpla dacă Washingtonul ar permite schimbarea numelui reprezentanţei taiwaneze în SUA.