Promisiuni nerespectate. Zelenski, dezamăgit: 90% din ultimul pachet de ajutor american nu a ajuns în Ucraina
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a ridicat întrebarea de ce o mare parte din ultimul pachet de ajutor american nu a ajuns încă în Ucraina, afirmând că aceasta a primit până acum 10%, potrivit Business Insider.
Pachetul de 61 de miliarde USD a fost aprobat în aprilie, după luni de tergiversări din partea republicanilor în Camera Reprezentanţilor.
Miercuri, Zelenski şi-a exprimat clar dezamăgirea.
„Îţi faci treaba. Te bazezi pe rezerve, te bazezi pe brigăzi speciale, te bazezi pe astfel de echipamente. Şi dacă primeşti 10% din tot pachetul [care] a fost deja votat [...] nu este amuzant”, le-a spus Zelenski jurnaliştilor într-un videoclip postat miercuri pe Telegram, potrivit Reuters.
Preşedintele ucrainean a mai spus că nici alte promisiuni nu au fost îndeplinite, un exemplu în acest sens dându-l ţările NATO. El spune că acestea au promis că vor furniza Ucrainei şase sau şapte sisteme de apărare aeriană până la începutul lunii septembrie, dar încă nu le-au trimis pe toate.
În aprilie, când legea a fost adoptată, preşedintele Joe Biden a emis o declaraţie în care a calificat ajutorul drept „urgent”, dar nu a precizat când va sosi.
SUA este cel mai mare donator individual al Ucrainei. Au donat peste 64,1 miliarde USD de la invazia rusă în 2022, a precizat Departamentul de Stat într-o declaraţie făcută săptămâna trecută.
Cel mai recent ajutor al SUA pentru Ucraina, în valoare de 425 de milioane USD, a fost anunţat la 16 octombrie. Acesta s-a bazat pe acelaşi pachet de 61 de miliarde USD care a fost adoptat la începutul anului.
Pachetul respectiv a inclus muniţii, vehicule militare, grenade şi instruire.
Unii membri ai NATO şi-au exprimat frustrarea cu privire la ritmul de acordare a ajutorului. Ministrul lituanian de Externe Gabrielius Landsbergis a declarat în august că Ucraina ar putea fi nevoită să aştepte până în 2027 pentru a primi o parte din ajutorul occidental.
Oficialul a spus că acest interval reprezintă o dovadă a faptului că ţările occidentale nu îşi îndeplinesc angajamentele.
Ucraina se confruntă cu avansul continuu al trupelor ruse şi cu perspectiva intrării în luptă a soldaţilor nord-coreeni.
Statele Unite au declarat săptămâna trecută că au dovezi care sugerează că mii de membri ai armatei nord-coreene sunt trimişi la baze militare ruseşti pentru a se antrena înainte de o posibilă desfăşurare.