Proiect: Un singur brand pentru vinurile moldoveneşti de calitate

. (JOSEP LAGO / AFP / Getty Images)
Ana Chitoroagă
10.06.2012

Vinurile moldoveneşti de calitate ar putea fi comercializate sub un singur brand. În acest sens, în Parlament există deja un proiect de lege. Acest proiect a fost elaborat de Ministerul Agriculturii împreună cu specialiştii din domeniu.

Potrivit noului proiect de lege care, în curând, va fi supus votului, în Parlament, se prevede crearea unui brand naţional unic - "Vin Moldova". Ulterior, acesta va fi promovat pe pieţele din întreaga lume.

În acest scop, în străinătate vor fi deschise agenţii speciale, iar în ţară - un fond al vinului, în care toţi exportatorii, care vor utiliza brandul naţional, vor deconta câte 12 bani de la fiecare litru vândut. Aceste taxe trebuie să acopere 50 la sută din costurile de promovare a brandului naţional în străinătate. Iar cealaltă jumătate va fi acoperită de stat, relatează Publika.TV.

Anual, pentru această promovare se vor cheltui între 40 şi 50 de milioane de lei.

Logo-ul brandului naţional este, în prezent, în curs de elaborare. Posibil, simbolul vinurilor din Moldova va deveni barza albă. Pentru a plasa logo-ul pe etichetă, producătorii trebuie să-şi asume responsabilitatea de a exporta doar vinuri de calitate, deoarece, în caz contrar, ar putea fi subminată încrederea faţă de întreaga industrie de vinificaţie din ţară.

Pentru o monitorizare mai atentă a situaţiei, statul intenţionează să acorde o atenţie sporită controlului calităţii vinurilor pregătite pentru export.

În acest context, directorul departamentului de vinificaţie al Ministerului Agriculturii a precizat: "vor fi verificate nu întreprinderile, ci producţia. Nu avem scopul de a lichida licenţierea producătorilor, ceea ce ar fi în detrimentul micilor întreprinderi, care în mare parte produc vinuri de calitate. Acest "filtru" va fi instalat la ieşirea vinurilor pe piaţă".

La rândul lor vinificatorii spun că au nevoie de susţinerea statului, pentru a face faţă concurenţei vinurilor din Chile, Australia şi Noua Zeelandă.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor