Proiect de lege: Studenţii ar putea avea acces gratuit la Bibliotecile Centrale Universitare

Vot în Parlament
Vot în Parlament (Eugen Horoiu/Epoch Times)

Deputatul USR PLUS Filip Havârneanu a depus, zilele trecute, la Camera Deputaţilor, o propunere legislativă de modificare a Legii Educaţiei Naţionale, astfel încât toţi studenţii să aibă acces gratuit la Bibliotecile Centrale Universitare (BCU), informează Ziare.com. Havârneanu propune, prin proiectul său de lege, eliminarea taxelor pe care studenţii sunt obligaţi să le plătească în schimbul obţinerii documentelor şi materialelor de studiu.

Potrivit sursei citate, deputatul afirmă că se bazează pe susţinerea celor de la USR PLUS pentru a trece proiectul de lege prin Parlament, dar speră că celelalte partide, fie ele şi din opoziţie, "nu vor putea vota împotriva educaţiei".

"Înainte de a da curs iniţiativei legislative, m-am consultat cu multe asociaţii, cu ONG-uri, cu membrii Comisiei de Educaţie şi am avut alături permanent Alianţa Naţională a Organizaţiilor Studenţeşti din România (ANOSR). Sunt susţinut în acest demers de colegii din USR PLUS care au semnat pentru proiectul meu. Suntem parte din Coaliţia de guvernare şi vom mişca lucrurile în direcţia bună. Eu cred că celelalte partide, fie ele şi în opoziţie, nu vor putea vota împotriva educaţiei, nu vor ridica obstacole în calea tinerilor care tind să se perfecţioneze. Ar fi un gest necugetat prin care ar spune NU lecturii, studiului, performanţei. Când am gândit acest proiect am analizat legile în vigoare, lacunele lor, felul greşit în care lasă loc de interpretări. Pe toate le-am menţionat în expunerea de motive. Am făcut referire la drepturile pe care le au studenţii şi modalitatea prin care putem îmbunătăţi legea, pentru a elimina discriminarea", a explicat deputatul USR PLUS.

Întrebat ce impact financiar ar avea proiectul de lege, Filip Havârneanu a replicat că ar fi "unul nesemnificativ".

"Dacă toţi studenţii şi-ar face abonamente, ‘pierderile’ ar fi de 5 milioane de lei, iar dacă doar jumătate dintre ei ar opta pentru asta, pierderile ar fi de 2,5 milioane de lei, o sumă foarte mică raportată la bugetul ministerelor. [...] Bibliotecile centrale universitare sunt finanţate de stat, nu solicită în acest moment o investiţie financiară, ci mai degrabă o investiţie de ordin moral în educaţia studenţilor. Renunţarea la taxele de permis nu blochează activitatea BCU. Am făcut împreună cu echipa mea şi un calcul estimativ şi da, ar fi vorba de un impact bugetar nesemnificativ, dacă se elimină aceste costuri pentru accesul la informaţie”, a argumentat liderul USR PLUS care a mai subliniat că „libertatea tinerilor de a studia şi sprijinul în perfecţionarea lor nu pot fi considerate ‘pagube’, ci o ‘cotizaţie’ absolut necesară într-o ţară în care 93,5% dintre români nu cumpără nici măcar o carte pe an".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură