Profitul HSBC cade cu 65%

(Niklas Halle'n/AFP/Getty Images)

Banca HSBC a anunţat anterior că va reduce cel puţin 35.000 din totalul de 235.000 de angajaţi, ca parte a unei restructurări majore, dar planul a fost pus în aşteptare în contextul pandemiei.

Banca britanică HSBC şi-a publicat luni profiturile înainte de impozitare, anunţând doar venituri de 4,3 miliarde USD, comparativ cu 12,4 miliarde USD pentru aceeaşi perioadă a anului trecut.

Potrivit directorului executiv al grupului HSBC, Noel Quinn, banca multinaţională va „accelera implementarea” unei restructurări planificate, care include fuzionarea unităţilor sale de retail bancar şi de gestionare a portofoliului, reducerea afacerilor europene de acţiuni şi reducerea sucursalei sale din SUA.

Banca, care are o pondere majoră a profiturilor sale din Hong Kong, a fost lovită atât de focarul de virus Wuhan, cât şi de tulburările din centrul financiar al Asiei de Sud-est cauzate de legea de aşa-zisă "securitate naţională" pe care Partidul Comunist Chinez a impus-o în Hong Kong.

După ce banca a susţinut legislaţia - extrem de controversată deoarece dă frâu liber arestării dizidenţilor şi prevede pedepse de închisoare pe viaţă pentru fapte vag specificate - a fost criticată de secretarul de stat al SUA, Mike Pompeo, care a afirmat că „gestul băncii HSBC de a face cu ochiul Beijing-ului ar trebui să spună o poveste”.