Procurorii militari rămân pe poziţii. Menţin dispoziţia de trimitere în judecată faţă de Iliescu, Gelu Voican Voiculescu şi Iosif Rus

Secţia Parchetelor Militare a transmis, joi, că menţine dispoziţia de trimitere în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii faţă de singurii trei inculpaţi trimişi în judecată în dosarul Revoluţiei - Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu şi Iosif Rus.
În cursul zilei de astăzi, 18 iulie 2024, Secţia Parchetelor Militare a comunicat, la solicitarea Completului de cameră preliminară din cadrul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, în dosarul nr. 1687/1/2022/a2 (cu termen de judecată la data de 20 septembrie 2024), că menţine dispoziţia de trimitere în judecată pentru săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii a inculpaţilor:
- Iliescu Ion, fost preşedinte al României,
- Voiculescu Voican Gelu, fost viceprim-ministru al Guvernului României,
- gl. (rtr.) Rus Iosif, fost comandant al Aviaţiei Militare
Totodată, a fost înaintată instanţei şi motivarea menţinerii dispoziţiei de trimitere în judecată, împreună cu precizările şi lămuririle necesare pentru remedierea neregularităţilor actului de sesizare a instanţei, reţinute de către Completul de cameră preliminară, mai arată procurorii.
Reamintim că, în iunie, judecătorii Înaltei Curţi (printre care şi Lia Savonea) au admis contestaţia depusă de Ion Iliescu, Gelu Voican Voiculescu şi Iosif Rus şi a constatat ”neregularitatea” rechizitoriului în dosarul Revoluţiei.
Completul de divergenţe de la ÎCCJ a fixat termen la data de 20 septembrie 2024, pentru când se vor cita părţile şi se vor încunoştinţa apărătorii acestora.
Cu o majoritate de 2 la 1, judecătorii Lia Savonea şi Mihail Udroiu au constatat neregularitatea rechizitoriului prin care fostul preşedinte Ion Iliescu şi alţi doi complici au fost trimişi în judecată în dosarul Revoluţiei. Ei au dat 5 zile procurorilor să spună dacă solicită restituirea dosarului sau dacă menţin rechizitoriul. A treia judecătoare, Elena Barbu, a susţinut ideea rejudecării primei faze a camerei preliminare de către ÎCCJ, nu de către CAB, pe motiv că Gelu Voican Voiculescu era membru al Guvernului.
„Constată neregularitatea rechizitoriului nr.11/P/2014 din data de 29 iulie 2022 al Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare, privind pe inculpaţii:
a. Iliescu Ion, fost preşedinte al României, (…), pentru săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii, prev. de art. 439 lit. a, g, i, k din Cod penal;
b. Voiculescu Voican Gelu, fost viceprim-ministru al Guvernului României, (…), pentru săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii, prev. de art. 439 lit. a, g, i, k din Cod penal;
c. gl. (rtr.) Rus Iosif, fost comandant al Aviaţiei Militare, (…), pentru săvârşirea infracţiunilor contra umanităţii, prev. de art. 439 lit. a, g, i, k din Cod penal.
În baza art.347 alin. (3) din Codul de procedură penală raportat la art. 345 alin. (3) din Codul de procedură penală dispune comunicarea prezentei încheieri Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Secţia Parchetelor Militare pentru ca, în termen de 5 zile de la comunicare, procurorul să comunice dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată a inculpatului ori solicită restituirea cauzei. Fixează în cauză termen la data de 20 septembrie 2024, pentru când se vor cita părţile şi se vor încunoştinţa apărătorii acestora”, se arată în decizia instanţei.