Problemele fiscale ale lui Ai Weiwei iau o nouă întorsătură

Pu Zhiqiang (C), avocatul artistului chinez Ai Weiwei, la o conferinta de presa la studioul artistului, 14 noiembrie 2011. Pu a declarat ca Biroul de taxe din Beijing a refuzat sa accepte banii pe care artistul trebuie sa-i plateasca inainte de a putea sa faca apel
Pu Zhiqiang (C), avocatul artistului chinez Ai Weiwei, la o conferinta de presa la studioul artistului, 14 noiembrie 2011. Pu a declarat ca Biroul de taxe din Beijing a refuzat sa accepte banii pe care artistul trebuie sa-i plateasca inainte de a putea sa faca apel (Peter Parks / AFP / Getty Images)

Autorităţile fiscale din Beijing i-au îngreunat şi mai mult situaţia lui Ai Weiwei şi a avocaţilor săi, care urmăresc să conteste o impunere de plată a unor taxe, stabilită politic împotriva artistului dizident.

Avocatul lui Ai, Pu Zhiqiang, a relatat ziarului The Epoch Times la 14 noiembrie că au prezentat un certificat de depozit bancar, ceea ce reprezintă un pas necesar pentru contestarea acuzaţiilor împotriva lui Ai şi revizuirea cazului.

După ce a fost eliberat din închisoare, Ai a primit o somaţie potrivit căreia firma care îi produce operele de artă, Beijing Fake Cultural Development, este obligată să plătească “taxele restante”. Cei care i-au urmărit cazul, consideră această somaţie ca fiind motivată politic.

Însă, în loc să accepte certificatul de depozit bancar şi să dea drumul ca procedura să meargă mai departe, autorităţile au cerut ca banii – 8,5 milioane de yuani (1,3 milioane de dolari americani) – să fie plătiţi direct în contul instituţiei fiscale.

“Acest lucru nu este prevăzut de lege, astfel că am decis să nu cooperăm” a afirmat Pu.

El a arătat că s-au conformat reglementărilor instituţiei fiscale şi că au urmat paşii legali în mod strict. Cererea de a plăti înainte banii în mod direct “ne umileşte foarte tare”.

Societatea de avocatură a lui Pu a trimis o notă instituţiei fiscale: “Ca şi contribuabili, aducem la cunoştinţa instituţiei fiscale modul în care interpretăm legea şi la ce ne aşteptăm de la ei.”

După ce Ai Weiwei a primit la data de 1 noiembrie o impunere fiscală de 15,22 de milioane de Yuani (2,4 milioane dolari americani), acesta a început să primească donaţii alături de mesaje de susţinere.

Secretara lui Ai, Liu Yangping, a declarat ziarului The Epoch Times că această campanie de căutare de “creditori” s-a încheiat la miezul nopţii dintre 13 şi 14 noiembrie şi că au primit 8,69 milioane de yuani (1,37 milioane USD) de la peste 29.000 de persoane. Ea a mai arătat că în continuare banii continuă să vină, iar Ai priveşte aceşti bani ca fiind împrumuturi, nu donaţii.

Pu susţine că nu vor plăti sancţiunea fiscală, ci vor cere o revizuire a acesteia pe cale administrativă. Ai a fost ameninţat cu închisoarea dacă nu va plăti.

Gao Ying, mama lui Ai, a declarat într-un interviu la radio că sancţiunea fiscală enormă aplicată lui Ai este de fapt modul în care autorităţile au ales să îl asuprească pe Ai, distrugându-i reputaţia, falimentându-l şi aducându-l la tăcere în cele din urmă.

Pu vede deficienţe majore în povestea sancţiunii fiscale şi se aşteaptă ca acestea să fie rezolvate prin revizuirea administrativă – cu toate că aceasta ar putea lua cel puţin un an.

Ai, critic vehement al regimului chinez, a fost reţinut în aprilie pe baza unor acuzaţii de evaziune fiscală, considerate ca fiind fabricate, şi ţinut într-o locaţie secretă timp de 80 de zile. A fost eliberat în iunie cu condiţia să nu mai iasă în evidenţă.

El a declarat pentru Deutsche Welle că sprijinul primit de la public este încurajator.

Scriitorul chinez independent, Yin Deyi, unul dintre noii “creditori” ai lui Ai a afirmat postului Deutsche Welle că a văzut că există speranţă: “Mulţi oameni şi-au exprimat opoziţia faţă de dictatură, ceea ce reprezintă o îmbunătăţire enormă pentru China.”

Într-un interviu acordat Voice of America, Ai nu este atât de optimist cu privire la revizuirea administrativă: “Asta este tot ceea ce putem face ca şi cetăţeni. Instituţia fiscală şi securitatea publică lucrează ca o familie. Ceea ce mi-au făcut este de neimaginat. Când eram sub arest, m-au avertizat că aş putea sta închis 10 ani”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe