Oamenii din China vor plati impozitele lui Ai Weiwei

Artistul chinez dizident Ai Weiwei vorbind presei straine din studioul sau in Beijing, iunie 2011
Artistul chinez dizident Ai Weiwei vorbind presei straine din studioul sau in Beijing, iunie 2011 (Peter Parks/AFP/Getty Images)

Regimul chinez l-a pus pe artistul dizident Ai Weiwei in dificultate, cand Biroul de impozitare din Beijing i-a trimis pe 1 noiembrie o notificare de plata in valoare de 15,22 milioane de yuani (2,4 milioane de dolari), dar poporul chinez se ridica la apararea lui. Incepand cu 7 noiembrie, lui Ai i-a fost imprumutata circa o treime din suma de catre persoane din toata China.

Problemele fiscale ale lui Ai sunt urgente. Plata trebuie facuta in 15 zile, cu o penalizare de aproximativ 200.000 de yuani (31.546 de dolari) pentru fiecare zi de intarziere.

Suma este formata din 5,3 milioane de yuani (835.174 de dolari) impozite anterioare, 6,8 milioane de yuani (1,07 milioane de dolari) amenzi, si aproximativ 3 milioane de yuani (USD472.470) taxe de intarziere.

Pentru a-l ajuta pe Ai, avocatul pentru drepturile omului din Shanghai, Li Tiantian, a postat imediat pe Internet un apel pentru donatii pentru Ai Weiwei.

Pe data de 3 noiembrie, Ai Xiaoming (fara nici o legatura cu Ai Weiwei), profesor la Universitatea Sun Yat-sen din Guangzhou, a declarat pe Twitter ca daca Ai Weiwei are 6.000 de fani si fiecare dintre ei doneaza 1.000 de yuani, atunci Ai si-ar putea plati rapid partea cea mai urgenta din suma, amenzile in valoare de 6,8 milioane de yuani (1,07 milioane de dolari).

Ai Weiwei i-a scris imediat inapoi, "Imprumuta-mi niste bani. Chiar daca voi pierde sau voi castiga, ti-i voi plati inapoi."

Ai a postat de asemenea patru moduri diferite de a contribui electronic sau prin posta. El a scris, "Va rog sa imi lasati numarul dvs. de telefon sau adresa de e-mail. Va voi plati fiecare banut inapoi."

Peste 20.000 de chinezi au raspuns rapid si banii au inceput sa vina. Unii oameni au aruncat pur si simplu bani peste zidul curtii lui Ai.

Pana la ora 22:00, pe 7 noiembrie, Ai Weiwei a primit 5,62 milioane de yuani (884.733 de dolari) de la 20.103 de oameni, potrivit unui mesaj de pe Twitter postat de un voluntar (@ duyanpili) al Ai Weiwei Studio.

Potrivit Voice of America (VOA), activistul chinez pentru drepturile omului, Hu Jia, si sotia sa, au trimis 1.000 de yuani pe 3 noiembrie catre Ai Weiwei, si au invitat si pe altii sa "intinda o mana de ajutor lui Ai Weiwei."

Pe 4 noiembrie, mama lui Ai, Gao Ying, a declarat pentru New Tang Dynasty TV ca ea a vrut sa-si foloseasca casa drept garantie pentru 8,45 milioane de yuani (1,33 milioane de dolari) in scopul solicitatii unei reexaminari administrative a notificarii fiscale. Casa este ultima resedinta a tatalui lui Ai Weiwei, renumitul scriitor Ai Qing.

Ea a declarat ca a vorbit cu un avocat in legatura cu situatia dar biroul de impozitare nu i-a oferit suficient timp ca sa vanda casa. "Trebuie sa strangem mai intai aproximativ 7 sau 8 milioane de yuani, ceva de genul asta. Lucram din greu pentru a reusi asta", a relatat ea.

Ea a afirmat ca autoritatile doar "cauta nod in papura si incearca sa il impinga pe Ai Weiwei intr-un colt."

Ea s-a simtit incurajata de donatiile internautilor si a spus: "Cred ca datorita sprijinului atat de multor oameni Ai Weiwei va reusi."

Un blogger a comentat ca actiunea de strangere de fonduri pentru Ai este "o campanie pentru a proteja drepturile cetatenilor", iar altul a numit-o "politica de divertisment."

"Steve Jobs a fost capabil sa realizeze o integrare perfecta intre tehnologie si arta, iar acum Weiwei a atins integrarea perfecta a politicii si artei."

"Acest lucru este real. Este o rascumparare pentru rapire. Pentru un dolar puteti deveni creditor al unei celebritati. Vino si alatura-te noua. Este doar o data in viata. "

Profesoara Ai Xiaoming a declarat pentru VOA ca ea nu s-a asteptat ca donarea de bani pentru Ai sa fie atat de atractiva pentru oameni si ca atat de multi sa participe.

Ea a adaugat ca a fost inspirata de faptul ca oamenii pot rezolva aceasta situatie intr-un mod "creativ", iar prin participare ei se vor simti mai putin "neajutorati".

Fiecare creditor ar putea primi un cadou surpriza personal proiectat de Ai Weiwei. Potrivit postarii de pe twitter @wentommy, a asistentului lui Weiwei, Ai incearca sa creeze contracte de imprumut pentru creditori lui pentru a-si arata aprecierea. Designul preliminar a inclus elemente artistice diferite, cum ar fi structura verticala, traditional chineza, hartie Xuan (un tip special de hartie chizeza pentru scris si imprimat), o incadrare a designului si asa mai departe.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe