Primele doze de vaccin anti-Covid-19 oferite de România au ajuns la Chişinău


Primele doze de vaccin oferite de România au ajuns la Chişinău
Primele doze de vaccin oferite de România au ajuns la Chişinău (presedinte.md)

Primul lot de vaccin împotriva Covid-19 donat de România a ajuns sâmbătă la Chişinău. 21.600 de doze de vaccin Astrazeneca, din cele 200.000 de doze promise drept ajutor umanitar de către Klaus Iohannis a fost aduse cu o aeronavă SMURD.

În cadrul ceremoniei de recepţionare a dozelor de vaccin, preşedintele Maia Sandu a declarat că prima tranşă este foarte importantă pentru Republica Moldova, deoarece merge la personalul medical din prima linie a luptei împotriva COVID-19. „Acest vaccin va ţine sănătoşi medicii, iar ei ne vor ajuta în continuare.”

Şefa statului a mulţumit României, Uniunii Europene şi celor implicaţi în dialogul cu producătorii. „Suntem foarte recunoscători autorităţilor de la Bucureşti pentru acest vaccin. Aşteptăm să vină şi celelalte doze de vaccin.”

Prezent la eveniment, ambasadorul României la Chişinău, Daniel Ioniţă, a menţionat că, prin această donaţie, România transmite un mesaj puternic de susţinere a Republicii Moldova şi a cetăţenilor ei.

„Mă bucur că primele doze de vaccin vin din România, având în vedere relaţiile speciale ale României cu Republica Moldova, bazate pe limbă, cultură şi istorie. Cu siguranţă vor urma şi alte doze. Doar împreună vom reuşi să depăşim această situaţie dificilă. Îmi doresc ca aceste doze să crească speranţa pentru o viaţă mai bună şi un viitor prosper”, a adăugat Daniel Ioniţă.

Ambasadorul UE la Chişinău, Peter Michalko, a reiterat că UE va continua să susţină Republica Moldova, astfel încât să fie obţinute cât mai multe doze de vaccin.

„Vreau să exprim profundă gratitudine României pentru această donaţie valoroasă. Sunt mândru că această donaţie a putut veni cu susţinerea Mecanismului european de protecţie civilă, care a asigurat transportarea lotului.

Acest moment arată cât de puternică este solidaritatea ţărilor europene. Este important ca vaccinul să fie folosit pentru protejarea celor din prima linie, care sunt cei mai vulnerabili. UE va continua să susţină Republica Moldova”, a declarat Peter Michalko.

Donaţia face parte din pachetul de sprijin pentru Republica Moldova anunţat de preşedintele României, Klaus Johannis, cu ocazia vizitei sale oficiale la Chişinău în 29 decembrie 2020.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe