Primarul Gheorghe Nichita, arestat preventiv în dosarul lui Urdăreanu

Primarul suspendat al Iaşiului a fost reţinut de procurorii anticorupţie, fiind acuzat că a luat mită, pentru a-i facilita grupului UTI câştigarea unui contract ultrabănos.
Liviu Dragnea, Semnarea contractelor de finanţare din fonduri europene.  În imagine, Gheorghe Nichita, Liviu Dragnea şi Cristian Adomniţei
Liviu Dragnea, Semnarea contractelor de finanţare din fonduri europene. În imagine, Gheorghe Nichita, Liviu Dragnea şi Cristian Adomniţei (Epoch Times România)

UPDATE. Magistraţii Tribunalului Bucureşti au admis, vineri, cererea DNA de arestare preventivă pentru 30 de zile a primarului suspendat al municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, în dosarul în care este acuzat de luare de mită. Instanţa a dispus, de asemenea, ca omul de afaceri Tiberiu Urdăreanu să fie plasat în arest la domiciliu.

Decizia nu este însă definitivă, dar este executorie, astfel că Nichita va fi dus în Arestul Poliţiei Capitalei, informează Agerpres.

* * *

Primarul suspendat al municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, a fost reţinut de DNA, pentru luare de mită, în dosarul lui Tiberiu Urdăreanu, patronul grupului de firme UTI, reţinut, de asemenea, joi seară.

Gheorghe Nichita este acuzat de luare de mită, iar Tiberiu Urdăreanu, de dare de mită, reiese din comunicatul remis de DNA.

De asemenea, procurorii anticorupţie au mai dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi măsura controlului judiciar pe cauţiune pentru 60 de zile faţă de directorul firmei Information Business Consulting SRL (IBC), Mardarasevici Iulius Gabriel şi faţă de vicepreşedintele grupului de firme UTI, Tănăsescu Mihail, ambii fiind acuzaţi de luare de mită.

Potrivit procurilor, în luna august 2013, în contextul implementării proiectului „Sistem de Management de Trafic în Municipiul Iaşi”, care privea fluidizarea traficului rutier şi pietonal, precum şi scăderea gradului de poluare, finanţat din fonduri europene, Nichita Gheorghe, în calitate de primar al municipiului Iaşi, a pretins şi primit de la ceilalţi inculpaţi mai multe foloase necuvenite pentru a agrea câştigarea licitaţiei de către asocierea UTI – IBC şi semnarea contractului respectiv, în valoare de 69.614.309 lei (fără TVA), precum şi pentru asigurarea derulării acestuia în bune condiţii.

Acest lucru a avut la bază o înţelegere anterioară între Nichita, Mardarasevici şi Urdăreanu, aceştia din urmă efectuând, cu sprijinul lui Mihail Tănăsescu şi a unei alte persoane, demersuri frauduloase pentru colectarea banilor (ce urmau a fi daţi cu titlu de mită). De asemenea, demersurile au constat şi în elaborarea şi, ulterior, decontarea unor facturi pentru situaţii de lucrări conţinând servicii neprestate, a căror valoare reprezenta, de fapt, suma ce se colecta, periodic, drept mită pentru primarul municipiului Iaşi.

Potrivit DNA, concret, până în prezent Gheorghe Nichita a primit următoarele foloase materiale constând în:

- o parte din suma totală de 10% din valoarea contractului atribuit;
- beneficii constând în reduceri de 30-40% (în total circa 15.100 lei) din preţurile unor locuri de cazare la un hotel de lux din Bucureşti, în perioada 2013-2015;
- plata, în cursul anului 2014, a unor servicii de cazare la o vizită în China, efectuată de Nichita Gheorghe, alţi angajaţi ai primăriei, precum şi oameni de afaceri, între care şi inculpatul Mardarasevici Iulius Gabriel;
- beneficii constând în achiziţionarea unor echipamente electronice în perioada ianuarie-februarie 2014, evaluate la circa 20.000 lei.

Din probele existente la dosarul cauzei a rezultat că suma de 6,9 milioane lei, reprezentând 10% din valoarea contractului de lucrări, urma a fi remisă în raport cu cota de participare a asociaţilor UTI şi IBC la contract, adică 80% reprezenta „contribuţia” UTI, iar 20% reprezenta „contribuţia” IBC la banii colectaţi cu titlu de mită pentru Nichita Gheorghe, parte din aceasta fiind colectată deja în contul IBC, mai arată procurorii.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Interne