Primăria Braşov a plătit indemnizaţii de handicap către persoane decedate

Funcţionară la un ghişeu pentru plăţi taxe şi impozite. (Epoch Times România)
Ana Ion
22.05.2024

Din bugetul Primăriei Braşov au plecat, via Direcţia de Asistenţă Socială, aproape 130.000 de lei indemnizaţii de handicap plătite unor decedaţi.

Un raport de audit financiar al Curţii de Conturi relevă deficienţe semnificative în gestionarea fondurilor publice de către Direcţia de Asistenţă Socială Braşov. În urma unui control efectuat la Primăria Braşov, s-au constatat plăţi fără bază legală în valoare totală de 129.318 lei, efectuate către beneficiari decedaţi, scrie Ştiripesurse.ro.

În cadrul auditului, au fost selectate şi verificate plăţi în sumă totală de 44.553.022 lei, reprezentând 66,36% din totalul plăţilor efectuate de entitate în anul 2021. Suma totală a plăţilor efectuate de Direcţia de Asistenţă Socială Braşov în 2021 s-a ridicat la 67.133.419 lei, incluzând cheltuieli de personal şi cheltuieli cu asistenţa socială.

Una dintre principalele deficienţe identificate a fost efectuarea unor plăţi de indemnizaţie de handicap către persoane care, la data efectuării plăţilor, erau deja decedate. Valoarea exactă a acestor plăţi fără bază legală este de 129.318 lei.

Raportul de audit a identificat cauzele principale ale acestor abateri:

- Direcţia de Asistenţă Socială Braşov nu a solicitat de la Direcţia Judeţeană Comunitară de Evidenţă a Persoanelor Braşov baza de date actualizată cu persoanele decedate din municipiu.

- Nu a fost respectată procedura operaţională PO 26-5, care implică verificarea listei cu persoanele decedate primită de la Serviciul Public Comunitar Local de Evidenţă a Persoanelor (SPCLEP) Braşov, conform adresei nr. 10109/01.04.2019.

Consecinţele economico-financiare ale acestor abateri sunt semnificative. Bugetul local a fost prejudiciat prin plata indemnizaţiilor de handicap către persoane decedate, ceea ce reflectă o lipsă de control şi verificare adecvată în gestionarea fondurilor publice.

Raportul integral poate fi consultat aici.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor