PRESSHub: De ce a fost achitat un controversat milionar parte a grupului de la Monaco? La cât se ridică prejudiciul din dosar

Răzvan Petrovici (Captură Video)
Andrei Pricopie
18.09.2024

Un judecător de la Tribunalul Bucureşti a decis că milionarul Răzvan Petrovici, parte a "grupului de la Monaco" şi un presupus complice al său, Orlando Florin Silianovici, sunt nevinovaţi, pe motiv că fapta nu există, deşi cei doi au fost acuzaţi de procurori că nu au plătit taxe în valoare de 2,3 milioane de lei, relatează PRESShub.

Acuzaţiile aduse de procurori sunt că în cadrul procedurii de insolvenţă deschisă faţă de o societate care i-a aparţine lui Petrovici, cei doi ar fi ascuns documentele justificative şi de evidenţă contabilă întocmite de firmă, în scopul de a se sustrage de la plata obligaţiilor fiscale în cuantum de 2.351.463,00 lei, înscrise în tabelul definitiv de creanţe.

Potrivit publicaţiei citate, firma intrată în faliment era UniversAll, o reţea de supermarketuri controlată de Petrovici aparent printr-o altă firmă, Aptestos Trading Limited, o societate offshore din Cipru.

Judecătorul de la tribunal a ajuns la concluzia că probele administrate în cauză nu sunt apte să conducă la concluzia că Petrovici administra în fapt societatea falimentară, "singurul argument avut în vedere de acuzare sub acest aspect fiind declaraţia unei martore care a precizat că ţinea contabilitatea firmei" şi că deşi a fost angajată şi eliberată din funcţie prin semnătura lui Petrovici, nu e suficient să demonstreze că firma i-ar aparţine acestuia.

Decizia nu este definitivă, iar următorul termen a fost stabilit pe 28 octombrie, la Curtea de Apel Bucureşti.

În octombrie 2023, acelaşi judecător de la Tribunalul Bucureşti a acceptat schimbarea încadrării juridice formulate de avocaţii lui Petrovici, astfel acuzaţia de evaziune fiscală s-a transformat în bancrută frauduloasă. Iar acum a decis să închidă dosarul din motivele menţionate mai sus.

Răzvan Petrovici este fiul fostului director al CEC, Carmenco Petrovici, din perioada guvernării CDR. Carmenco a garantat ilegal cu bani CEC depozitele la Fondul Naţional de Investiţii (FNI) creat de Sorin Ovidiu Vântu.

Petrovici este finul lui Virgil Măgureanu, primul director al SRI după Revoluţie. Soţia sa, Luminiţa Stela Petrovici, a fost asociată cu Anca Biriş, fiica lui Măgureanu, în firma Brainfarm for Kids, potrivit datelor de la Registrul Comerţului.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor