Preşedintele îi cere Ecaterinei Andronescu să declare în scris că nu a plagiat

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat luni că ceremonia depunerii jurământului de către Ecaterina Andronescu pentru postul de ministru al Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului va avea loc luni, la ora 18.00. Totodată, Traian Băsescu i-a cerut viitorului ministru - ca şi în cazul lui Puiu Haşotti - să dea o declaraţie că nu a plagiat în teza sa de doctorat sau în alte lucrări ştiinţifice.
Ecaterina Andronescu. (psd.ro)
Liviu Şerbănescu
02.07.2012

UPDATE - Probleme cu legea, două procese

Deşi este propusă pentru a prelua Ministerul Educaţiei, Ecaterina Andronescu (PSD) se află în proces cu Agenţia Naţională de Integritate, fiind acuzată de conflict de interese, după ce Curtea de Apel i-a dat dreptate, iar ANI a declarat recurs. Pe de altă parte, ea a fost declarată incompatibilă de Curtea de Apel Bucureşti, pentru că a ocupat concomitent funcţiile de rector şi senator.

În cazul acuzaţiilor de conflict de interese, după ce a fost numită ministru în decembrie 2008, Ecaterina Andronescu nu s-a suspendat din funcţia de manager al unui proiect pentru masteranzi finanţat din fonduri europene, de pe urma căruia ar fi încasat 40.000 de lei.

O parte din bani ar fi fost încasaţi şi în perioada în care Andronescu era la conducerea Ministerului Educaţiei, conform ANI.

Senatorul PSD susţine însă că nu a primit "niciun leu" de la aprobarea proiectului până când şi-a încheiat mandatul de ministru.

În cazul unei alte acuzaţii, Curtea de Apel Bucureşti a declarat-o incompatibilă, tot în urma unei sesizări ANI, pentru că a ocupat în acelaşi timp funcţiile de rector, senator şi vicepreşedinte al PSD.

Însă potrivit noii legi a Educaţiei nu pot fi rectori persoane care ocupă o demnitate publică sau funcţii de conducere înte-un partid politic.

Ecaterina Andronescu a contestat decizia instanţei, iar în prezent aşteaptâ decizia ÎCCJ.

Ceremonia de învestire, la ora 18.00

Preşedintele Traian Băsescu a anunţat luni că ceremonia depunerii jurământului de către Ecaterina Andronescu pentru postul de ministru al Educaţiei, Cercetării, Tineretului şi Sportului va avea loc luni, la ora 18.00. Totodată, Traian Băsescu i-a cerut viitorului ministru - ca şi în cazul lui Puiu Haşotti - să dea o declaraţie că nu a plagiat în teza sa de doctorat sau în alte lucrări ştiinţifice.

"Cu ocazia transmiterii coordonatelor privind ceremonia de învestire, preşedintele României, domnul Traian Băsescu, i-a transmis prim-ministrului Guvernului României, domnul Victor Ponta, că ar considera potrivit, ca, înainte de ceremonie, doamna Ecaterina Andronescu să depună, la Cabinetul Prim-Ministrului, o declaraţie pe proprie răspundere prin care să asigure că nu este implicată în acţiuni de plagiat în propria lucrare de doctorat şi în lucrările ştiinţifice şi în doctoratele pe care le-a coordonat. De asemenea, preşedintele României, domnul Traian Băsescu, a mai transmis, în scrisoare, că ar fi util ca doamna Ecaterina Andronescu să asigure că nu se află în stare de incompatibilitate, conform normelor legale în vigoare", se precizează în comunicatul Administraţiei Prezidenţiale.

Premierul Ponta a declarase vineri, la Bruxelles, că va înainta Preşedinţiei propunerea de numire a Ecaterinei Andronescu în postul de ministru al Educaţiei, întrucât interimatul lui Liviu Pop la conducerea ministerului expira în acea zi.

Întrebat de jurnalişti ce decizie va lua în cazul unei eventuale incompatibilităţi a Ecaterinei Andronescu legat de postul de ministru, Victor Ponta a răspuns că aceasta va părăsi postul de ministru - dacă va exista o hotărâre definitivă de condamnare.

"Ştiu că nu s-a redactat hotărârea şi că urmează să se judece în recurs. Când există o hotărâre definitivă, la fel ca şi în cazul ministrului Culturii, Mircea Diaconu, dacă este de achitare, rămâne, dacă este de condamnare, părăseşte funcţia", a precizat premierul.

Inspectorii de la ANI au constatat că, din 2004, Ecaterina Andronescu este rector la UPB, din 19 decembrie 2008 - senator, iar în prezent exercită funcţia de vicepreşedinte al Partidului Social Democrat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor