Preşedintele egiptean reinstituie camera inferioară a Parlamentului

Duminică, nou-numitul preşedinte egiptean, Mohamed Morsi, a ordonat reinstituirea camerei inferioare a parlamentului ţării, la câteva săptămâni după ce acesta a fost dizolvată de Consiliul Dirigent Militar.
Preşedintele egiptean Mohamed Morsi în Cairo, 8 iulie 2012. (Khaled Desouki / AFP / GettyImages)
Alex Johnston
09.07.2012

Duminică, nou-numitul preşedinte egiptean, Mohamed Morsi, a ordonat reinstituirea camerei inferioare a parlamentului ţării, la câteva săptămâni după ce acesta a fost dizolvată de Consiliul Dirigent Militar.

Manevra pare a fi o încercare de a reduce şi mai mult influenţa Consiliului Suprem al Forţelor Armate (SCAF).

După ce a înlăturat Adunarea Populară luna trecută, Consiliul militar a emis un act constituţional adiţional care îi dă autoritate legislativă completă până la alegerea unui nou parlament. Restabilirea parlamentului de către Morsi pare a fi o încercare de a infirma acest act adiţional şi de a forţa SCAF să se retragă.

Adunarea Populară a fost aleasă la începutul acestui an, iar partidul lui Morsi, Frăţia Musulmană, a câştigat mai mult de jumătate din locurile din adunare.

Consiliul Suprem al Forţelor Armate a dizolvat adunarea după ce Înalta Curte a ţării a decis că distribuţia scaunelor (reprezentarea în cadrul adunării) este neconstituţională. Manevra s-a dovedit a fi nepopulară, demonstraţiile în masă ale poporului cerând SCAF să se retragă.

Manevra lui Morsi pare să inverseze punerea în aplicare de către SCAF a deciziei Înaltei Curţi, mai degrabă decât să contrazică decizia Înaltei Curţi, a raportat Al Jazeera.

Morsi a solicitat organizarea de noi alegeri parlamentare în termen de 60 de zile după redactarea noii constituţii, ceea ce ar putea semnifica o încuviinţare a hotărârii instanţei că alegerile anterioare nu au fost pe deplin constituţionale.

O sursă apropiată SCAF a declarat pentru Al-Ahram că consiliul militar ţine o şedinţă de urgenţă pentru a discuta despre noua situaţie, în timp ce Al Jazeera a raportat că Înalta Curte se va întâlni luni, pentru a revizui decretul lui Morsi.

Membrii chestionaţi ai Frăţiei Musulmane au afirmat că nu au fost consultaţi cu privire la decret. Este încă neclar dacă Morsi a purtat discuţii cu membrii SCAF înainte de a face anunţul, scrie Al Jazeera.

Preşedintele Adunării, Saad El-Katatni, a declarat că adunarea va fi reinstituită şi îşi va relua responsabilităţile în câteva ore, a raportat ziarul de stat Al-Ahram.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor