Mass-media israeliană îngrijorată de victoria lui Mohamed Morsi la alegerile prezidenţiale din Egipt

Presa israeliană relatează cu îngrijorare despre schimbarea contextului politic din regiune în urma victoriei candidatului Fraţilor Musulmani, Mohamed Morsi, la alegerile prezidenţiale din Egipt.
Mohamed Mursi. (GIANLUIGI GUERCIA / AFP / Getty Images)
Epoch Times România
25.06.2012

Presa israeliană relatează luni cu îngrijorare despre schimbarea contextului politic din regiune în urma victoriei candidatului Fraţilor Musulmani, Mohamed Morsi, la alegerile prezidenţiale din Egipt.

'Tenebre în Egipt', titrează cotidianul Yediot Aharonot. 'Victoria islamiştilor extremişti în Egipt îngrijorează Israelul', chiar dacă Mohamed Morsi a promis că va respecta angajamentele internaţionale asumate de Cairo, scrie acest ziar.

'O victorie periculoasă', insistă editorialistul Semadar Perry, reamintind că Morsi a condus odată un comitet care urmărea 'războiul împotriva sionismului' şi că Hamas-ul palestinian face parte din mişcarea Fraţilor Musulmani. 'Israelul trebuie să se repoziţioneze şi să fie pregătit pentru orice eventualitate', avertizează un alt ziarist, Alex Fishman, specialist în probleme militare, el evocând o posibilă denunţare a acordurilor de pace şi a angajamentelor economice semnate cu Egipt.

'Teama a devenit realitate: Fraţii Musulmani sunt la putere în Egipt', titrează cotidianul de centru-dreapta Maariv, adăugând că 'Tratatul de pace este pus la încercare'.

Mai pragmatic, Yaacov Katz, expert în probleme militare, scrie în cotidianul de dreapta în limba engleză Jerusalem Post că 'nimic nu se va schimba pe termen scurt în relaţiile cu Egiptul, întrucât Morsi are de rezolvat probleme mult mai serioase decât să pornească un război cu statul evreu'. Dar sosirea Fraţilor Musulmani la putere 'va încuraja ameninţarea teroristă în peninsula Sinai' şi 'trebuie să vedem dacă Morsi va lua măsuri pentru a combate această situaţie', precizează el.

Şi cotidianul de stânga Haaretz consacră prima pagină neliniştii pe care o stârneşte în Israel noul preşedinte islamist egiptean. Publicaţia citează însă un responsabil israelian care afirmă că guvernul condus de Benjamin Netanyahu speră că Morsi va considera 'că este mai important pentru Egipt să-şi refacă economia decât să repună în discuţie relaţiile bilaterale'.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor