Preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Cristinel Bîgiu, reţinut pentru luarea de mită

Sigla DNA
Sigla DNA (Epoch Times România)

Preşedintele Consiliului Judeţean Buzău, Cristinel Bîgiu, a fost reţinut, sâmbătă noapte, după aproximativ şase ore de audieri, fiind acuzat de infracţiunea de luare de mită în formă continuată, pentru atribuirea unui contract pe bani publici.

Anterior reţinerii, Cristinel Marian Bîgiu, ar fi fost prins în flagrant de procurorii DNA în timp ce ar fi luat mită, oamenii legii efectuând ulterior, sâmbătă după-amiază, percheziţii la locuinţa acestuia.

Odată cu Bîgiu a fost reţinut şi Colgiu Florin-Mădălin, finul primului menţionat, în sarcina căruia s-a reţinut infracţiunea de complicitate la luare de mită, în formă continuată

Din ordonanţele de reţinere întocmite de procurori a rezultat că există probe şi date care conduc la suspiciunea rezonabilă, potrivit căreia, în perioada decembrie 2013- decembrie 2014, preşedintele CJ Buzău, Bîgiu Marian Cristinel i-a solicitat unuia dintre directorii din cadrul instituţiei, să facă demersuri pentru declanşarea procedurilor de achiziţie directă (prin modificarea proiectului iniţial în cuantum de 400 mii lei, legat de întocmirea Strategiei de dezvoltare durabilă a judeţului Buzău pentru perioada 2014-2020 şi împărţirea acestuia în trei componente, astfel încât să fie evitată procedura de licitaţie publică), să identifice firme dispuse să semneze, în mod formal, aceste proiecte şi să întocmească efectiv proiectele.

După întocmirea acestor proiecte şi aprobarea plăţilor de către Bîgiu Marian Cristinel, urma ca directorul respectiv să remită, sub formă de mită, preşedintelui Consiliului Judeţean, jumătate din suma plătită din bani publici, respectiv 200 mii lei. Directorul urma să recupereze banii respectivi de la firmele care figurau, în mod fals, ca executanţii celor trei proiecte susmenţionate.

În acest sens, în jurul datei de 20.12.2013, directorul respectiv i-a remis lui Bîgiu Marian Cristinel, prin intermediul finului acestuia, Colgiu Florin Mădălin, suma de aproximativ 70 mii lei, sub formă de mită, reprezentând jumătate din contravaloarea unei facturi în cuantum de 130 mii lei TVA, sumă ce fusese virată unei firme identificate de director, căreia i se atribuise anterior, în mod direct, contractul pentru prima componentă a Strategiei de dezvoltare durabilă şi anume principalele direcţii de dezvoltare şi analiza S.W.O.T. Directorul, la rândul său, primise suma susmenţionată de la reprezentantul legal al firmei.

Ulterior, în luna august 2014, Bîgiu Marian Cristinel l-a însărcinat pe acelaşi director să demareze procedurile de atribuire directă, în aceleaşi condiţii, pentru cea de-a doua componentă a Strategiei de dezvoltare durabilă, fiind declarată câştigătoare aceeaşi firmă. Urma ca lui Bîgiu Marian Cristinel să-i fie remisă, ulterior, cu titlu de mită, jumătate din valoarea contractului, respectiv 50 mii lei.

La data de 04.12.2014, Bîgiu Marian Cristinel i-a solicitat, în mod expres, aceluiaşi director, să-i remită până cel mai târziu la data de 08.12.2014, suma convenită de 50 mii lei, indicându-i ca intermediar ce urma să primească banii în numele preşedintelui Consiliului Judeţean, o persoană de încredere a acestuia.

Două zile mai târziu, directorul i-a remis intermediarului indicat de Bîgiu Marian Cristinel o sumă de bani, pentru ca acesta, la rândul său, să o remită lui Bîgiu Marian Cristinel. În aceeaşi zi, intermediarului i-a şi remis acestuia, în parcarea din faţa blocului unde îşi are domiciliul Bîgiu Marian Cristinel, suma de 50 mii lei, comunicându-i că banii i-au fost daţi de către director.

Preşedintele CJ Buzău i-a indicat intermediarului modul în care urmau a fi distribuiţi, respectiv păstraţi banii, solicitându-i ca suma de 6.500 lei să fie remisă finului acestuia, Colgiu Florin Mădălin, iar restul sumei de 43.500 lei să fie păstrată, la dispoziţia lui Bîgiu Marian Cristinel, de către intermediar. În aceeaşi zi, 6.12.2014, intermediarul i-a remis 6.500 lei lui Colgiu Florin-Mădălin care cunoştea că suma respectivă fusese primită cu titlu de mită de către Bîgiu Marian Cristinel, de la directorul respectiv.

Cristinel Marian Bîgiu a intrat în politică în 1996. A ocupat funcţiile de preşedinte al PNL Buzău, prefect de Buzău, senator de Buzău şi, din 2012, preşedinte al Consiliului Judeţean Buzău. În septembrie 2014 a trecut la PSD, după intrarea în vigoare a ordonanţei care a dat undă verde traseismului politic.