Presa străină scrie despre zidul din cartierul de romi de la Baia Mare, care va fi inaugurat luni

Cotidianul elveţian Le Matin propune la rubrica "Dezbateri" subiectul zidului ridicat în apropierea cartierului de romi din Baia Mare, care va fi inaugurat luni şi care, scrie ziarul,a dat naştere polemicilor, pentru că ONG-urile denunţă un act de discriminare, iar autorităţile vorbesc de protecţie.
Epoch Times România
31.07.2011

Cotidianul elveţian Le Matin propune la rubrica "Dezbateri" subiectul zidului ridicat în apropierea cartierului de romi din Baia Mare, care va fi inaugurat luni şi care, scrie ziarul,a dat naştere polemicilor, pentru că ONG-urile denunţă un act de discriminare, iar autorităţile vorbesc de protecţie.

Locuitorii romi din Baia Mare spun că zidul - cu o lungime de 100 de metri, construit în apropierea unor locuinţe sociale ocupate de romi - nu se justifică şi acuză autorităţile că vor să acundă sărăcia şi vor să-i ţină "ca la închisoare".

De câteva săptămâni, acest zid, care va fi inaugurat luni, provoacă o vie dezbatere. ONG-urile denunţă o discriminare împotriva romilor, în timp ce autorităţile dau asigurări că este destinat să "protejeze" de maşini copiii care se joacă în apropierea drumului, scrie Le Matin. Potrivit primarului de Baia Mare, în 12 luni au avut loc în jur de 20 de accidente, aşa că autorităţile s-au decis să construiască un zid de beton, care să izoleze locuinţele de şosea. În plus, promite primarul, zidul va fi frumos decorat.

Însă asociaţiile de apărare a drepturilor omului, cum ar fi Romani Criss, au considerat zidul "profund discriminatoriu şi umilitor", spunând că argumentul protecţiei este doar un pretext, iar soluţia este disproporţionată, arată Le Matin.

Articolul aminteşte că în România numai 27% dintre romi au o slujbă stabilă, iar jumătate dintre ei nu au nicio calificare. Minoritatea romă din România numără oficial 535.000 de membri, dar, potrivit ONG-urilor, ar fi de fapt circa două milioane, scrie Le Matin.

Cotidianul mai scrie că în cartierul de romi din Baia Mare apa curentă a fost tăiată, pentru că locuitorii nu-şi plătesc facturile, iar copiii se joacă cu noroi, pe care îl modelează. Locuitorii se plâng că sunt invadaţi de şobolani, că n-au bani să-şi trimită copiii la şocală, dar ezită să-şi dea numele, temându-se că vor fi goniţi din imobile.

Există în rândul lor şi un localnic care şi-a dat numele. Acesta a laudat iniţiativa primarului şi spune că nimeni nu s-a gândit să facă ceva pentru cartier. "Toţi au fost interesaţi numai de campaniile electorale", a spus localnicul, în condiţiile în care un scrutin legislativ parţial este prevăzut la Baia Mare în câteva săptămâni.

De cealaltă parte a zidului, o familie care locuieşte într-o casă cochetă îi mulţumeşte primarului. La fel şi un şofer de taxi, care spune că acum se simte mai în siguranţă când trece pe acolo, pentru că înainte erau o mulţime de copii pe drum. "Şi nu se mai vede mizeria", a adăugat şoferul de taxi, notează Le Matin.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor