Premierul Netanyahu critică aliaţii occidentali pentru nesancţionarea Iranului

Premierul israelian Benjamin Netanyahu
Premierul israelian Benjamin Netanyahu (Getty Images)

Premierul israelian Benjamin Netanyahu a cerut Europei să impună sancţiuni mai severe împotriva Iranului, după anunţul acestuia că a depăşit limita impusă de acordul nuclear privind nivelul la care Teheranul îşi poate îmbogăţi uraniul.

Teheranul a luat această măsură după ce Washingtonul s-a retras anul trecut din acordul nuclear încheiat în 2015 cu marile puteri, pe care Netanyahu l-a criticat, şi, în pofida încercărilor Marii Britanii, Franţei şi Germaniei de a-l salva, tensiunile s-au amplificat după o serie de dispute diplomatice. Preşedinte al Partidului Likud şi premier al Israelului din 2009, Netanyahu a susţinut că singurul motiv pentru acţiunile Iranului este construirea în cele din urmă a unei bombe nucleare. După cum a raportat CNBC, Teheranul a declarat că va continua să îşi încalce angajamentele faţă de acord la fiecare 60 de zile dacă ceilalţi semnatari nu îl vor proteja de sancţiunile impuse de SUA.

Netanyahu a declarat Cabinetului său în remarci publice: “Acesta este un pas foarte, foarte periculos. Către prietenii mei, liderii Franţei, Marii Britanii şi Germaniei: aţi semnat acest acord şi aţi declarat că, de îndată ce ei [iranienii] fac acest pas, vor fi impuse sancţiuni severe – aceasta a fost rezoluţia Consiliului de Securitate. Unde sunteţi acum?”

Dacă oricare dintre cei trei semnatari europeni ai acordului consideră că Iranul a încălcat prevederile acestuia, ei pot declanşa un proces de contestare a rezoluţiei care ar putea, într-un interval de aproximativ 65 de zile, să ajungă la Consiliul de Securitate al ONU cu reimpunerea de sancţiuni ONU împotriva Iranului, potrivit CNBC.

Netanyahu a făcut remarcile după ce ministrul de Externe, Israel Katz, a declarat în urmă cu câteva zile la postul de radio al armatei că statul evreu “nu va permite Iranului să obţină arme nucleare, chiar dacă va trebui să acţioneze de unul singur în această direcţie”.

De asemenea, în comentarii separate la un forum internaţional pe tema securităţii, Katz a afirmat că Iranul se apropie de o “zonă gri”. “Ar trebui luat în considerare că, de fapt, calculele eronate făcute de regimul (iranian) ... ar putea să producă o schimbare din ‘zona gri’ în ‘zona roşie’ – adică, o conflagraţie militară”, a susţinut el într-un discurs, potrivit Reuters. “Trebuie să fim pregătiţi pentru acest lucru şi, prin urmare, Israelul continuă să se dedice dezvoltării puterii sale militare pentru cazul în care va trebui să răspundem scenariilor care implică deteriorarea situaţiei”, a adăugat Katz.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe