Premierul Keir Starmer promite Ucrainei sprijinul Marii Britanii pentru următorii 100 de ani

Keir Starmer, premierul Marii Britanii (Getty Images)
Redacţia
16.01.2025

Premierul britanic Keir Starmer a ajuns în Ucraina pentru a promite mai multe arme precum şi sprijinul britanic pentru următorii 100 de ani, în timp ce războiul împotriva forţelor ruse invadatoare intră într-o fază critică, potrivit POLITICO.

La aproape trei ani de la începutul invaziei la scara largă a lui Vladimir Putin, Donald Trump urmează să revină la Casa Albă în calitate de preşedinte al SUA şi a promis să pună capăt războiului în scurt timp.

În acelaşi timp, forţele politice favorabile Moscovei par să câştige teren în Europa.

În timp ce se îndreaptă spre discuţii cu preşedintele Volodimir Zelenski, Starmer va semna un tratat de „parteneriat pe 100 de ani” cu Ucraina, destinat consolidării securităţii în Marea Neagră şi în zona Baltică, precum şi construirii unor legături economice şi culturale între cele două ţări.

„Ambiţia lui Putin de a îndepărta Ucraina de partenerii săi cei mai apropiaţi a fost un eşec strategic monumental. În schimb, suntem mai apropiaţi ca niciodată, iar acest parteneriat va duce această prietenie la următorul nivel”, a declarat Starmer.

Revenirea lui Trump aruncă o umbră asupra vizitei liderului britanic în Ucraina, prima sa vizită de la preluarea puterii în iulie anul trecut. Aliaţii Ucrainei se tem că Statele Unite ar putea fi pe cale să abandoneze Europa lăsând-o să se descurce singură.

Ucraina a declarat că este dispusă să se angajeze în potenţiale discuţii, cu condiţii, în timp ce alţi lideri occidentali, precum Emmanuel Macron din Franţa, au lansat ideea trimiterii de trupe europene pentru a menţine pacea. Oficialii occidentali rămân sceptici cu privire la faptul că Putin este cu adevărat interesat de discuţiile de pace.

De asemenea, se aşteaptă ca Starmer să prezinte un nou pachet de sprijin pentru nevoile imediate ale Ucrainei, inclusiv „ajutor letal”, deşi detaliile nu sunt clare deocamdată.

Oficialii de pe Downing Street subliniază că Ucraina este acum o putere militară de vârf, cu forţe armate extrem de bine pregătite şi un sector tehnologic care a inovat rapid şi şi-a testat echipamentele noi pe câmpul de luptă în ultimii trei ani. Această experienţă practică de război va ajuta şi Marea Britanie să îşi consolideze apărarea, afirmă oficialii.

Parteneriatul de 100 de ani cuprinde activităţi comune în domeniul ştiinţei, tehnologiei şi asistenţei medicale, precum şi al agriculturii şi chiar al educaţiei. Tratatul include un nou plan de consolidare a securităţii în Marea Baltică, Marea Neagră şi Marea Azov.

Marea Britanie lucrează la un sistem pentru a urmări cerealele ucrainene furate din zonele ocupate de Rusia şi apoi vândute. Baza de date realizată în Marea Britanie va fi finalizată şi împărtăşită cu guvernul de la Kiev în săptămânile următoare. De asemenea, există promisiuni de colaborare în domeniul energiei şi al mineralelor critice.

Tratatul pe 100 de ani este o modalitate inedită de a transmite un mesaj într-un moment sensibil.

Însă Ucraina doreşte mult mai mult. Zelenski cere de ani de zile aderarea la NATO, considerând-o cea mai bună metodă de a-l descuraja pe Putin, însă acest obiectiv pare încă foarte îndepărtat. Întrebarea legată de ce fel de garanţii de securitate sunt dispuşi susţinătorii Ucrainei să ofere va domina probabil agenda în momentul în care vor începe în sfârşit negocierile de pace.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor