Premierul italian Mario Monti refuză conducerea Eurogrup

Premierul italian, Mario Monti. (ANDREAS SOLARO/AFP/Getty Images)
Epoch Times România
14.03.2012

Premierul italian Mario Monti, susţinut de premierul luxemburghez Jean-Claude Juncker pentru a prelua conducerea Eurogrup, a refuzat funcţia.

"Credeţi că (un premier italian - n.r.) îşi poate asuma în acest moment alte sarcini?", a întrebat Monti într-o conferinţă de presă comună cu Angela Merkel.

El s-a declarat "onorat în numele Italiei" de faptul că a fost propus.

Anterior, actualul şef al Eurogrup, Jean-Claude Juncker, a apreciat că Monti ar fi un lider "excelent" al grupului miniştrilor de finanţe din zona euro.

"Este o personalitate europeană importantă, este un prieten bun al meu şi admir ceea ce face pentru ţara sa şi ce a făcut la nivel european. El trebuie să decidă", a spus Juncker în cursul unei vizite în Italia.

Cotidianul Le Monde a scris că preşedintele UE Herman Van Rompuy a înaintat candidatura lui Monti pentru conducerea Eurogrup.

Fost comisar european şi profesor de economie, Monti a preluat conducerea guvernului italian în noiembrie, după ce Silvio Berlusconi a fost demis de Parlament.

Premierul Luxembourgului, Jean-Claude Juncker, care prezidează de şapte ani Eurogrup, se va retrage din funcţie în iunie. În marja Consiliului European de la Bruxelles, Juncker a anunţat că în iunie va preda poziţia altcuiva. Între timp, el trebuie să găsească un succesor potrivit.

"Este vorba de timp. În condiţiile crizei, abia reuşesc să îmi îndeplinesc îndatoririle la Luxembourg şi, în acelaşi timp, activitatea tensionată din Eurogrup", a explicat premierul luxemburghez.

Juncker a dat asigurări că nu a luat decizia de a se retrage din cauza muncii grele şi a "momentelor de furie şi dezamăgire".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor