Premierul israelian va efectua o vizită la Soci pentru a-l întâlni pe Putin

Premierul israelian Benjamin Netanyahu va călători în Rusia, în 23 august, pentru a se întâlni cu preşedintele rus Vladimir Putin, a anunţat biroul liderului israelian.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu.
Premierul israelian Benjamin Netanyahu. (Getty Images)

Cabinetul premierului israelian a declarat în weekend că Benjamin Netanyahu şi Vladimir Putin se vor întâlni în oraşul staţiune Soci de la Marea Neagră, pentru a discuta despre “cele mai recente evoluţii [ale situaţiei] din regiunea [Orientul Mijlociu]”.

Kremlinul încă nu a comentat rapoartele referitoare la vizita planificată a premierului din Tel Aviv.

Unul dintre principalele subiecte ale agendei va fi probabil cel referitor la temerile exprimate de Israel cu privire la evenimentele din Siria, care este zguduită din 2011 de un război civil sângeros.

Rusia susţine guvernul preşedintelui sirian Bashar al-Assad, un rival îndelungat al Israelului.

Regimul din Tel Aviv a încercat să rămână în afara luptelor, dar forţa sa aeriană a lovit de mai multe ori ceea ce Israelul a declarat că sunt transporturi de arme către grupul militant libanez anti-Israel Hezbollah, care îl susţine pe Assad.

Israelul şi Rusia au creat un mecanism pentru a preveni ciocnirile sau accidentele între forţele lor aeriene care operează deasupra Siriei.

“Trebuie notat faptul că în ultimii doi ani, Netanyahu s-a întâlnit de mai multe ori cu Putin pentru a discuta despre probleme bilaterale şi regionale, cu scopul de a preveni incidente nedorite între forţele aeriene israeliene şi ruseşti în Siria”, a precizat cabinetul premierului israelian.

La începutul acestui an, Ministerul rus de Externe l-a convocat pe ambasadorul israelian după loviturile aeriene desfăşurate de Israel în apropierea forţelor ruseşti, lângă oraşul sirian Palmyra.

Ministrul israelian al Informaţiilor, Yisrael Katz, a declarat pentru AFP că Rusia nu este în general informată în avans cu privire la loviturile israeliene în Siria, deşi o “linie de comunicaţii de urgenţă” a fost creată în 2016 pentru a evita incidente neintenţionate.

De asemenea, Netanyahu va discuta probabil cu liderul rus şi despre temerile sale că Iranul, care îl susţine la rândul său pe Assad, încearcă să îşi creeze o prezenţă militară permanentă în sudul Siriei.