Premierul georgian, aflat în vizită la Bruxelles, a fost criticat în privinţa arestărilor

Miliardarul Bidzina Ivanişvili, liderul coaliţiei Visul Georgiei.
Miliardarul Bidzina Ivanişvili, liderul coaliţiei Visul Georgiei. (VANO SHLAMOV / AFP / GettyImages)

NATO şi liderii Uniunii Europene l-au mustrat luni pe prim-ministrul georgian Bidzina Ivanishvili în legătură cu arestarea opozanţilor politici, când el vizita Bruxelles-ul în încercarea de a consolida legăturile cu Occidentul, potrivit unui raport Reuters.

Ivanishvili, un miliardar care şi-a construit averea cu ajutorul ruşilor şi a cărui coaliţie a câştigat alegerile parlamentare de luna trecută, a fost acuzat de adversari că este prea apropiat de Rusia, dar el a evidenţiat prin alegerea Bruxelles-ului drept prima sa destinaţie străină că relaţiile cu Occidentul sunt prioritatea lui.

Temerile legate de rezolvarea unor dispute politice au fost ridicate de detenţia unui fost ministru de interne şi a doi comandanţi din armată, pentru suspiciunea că ar fi jignit nişte militari cu un an în urmă.

Ei nu au fost acuzaţi, dar ar putea fi pedepsiţi cu închisoare până la opt ani dacă vor fi găsiţi vinovaţi de abuz de putere. Comandanţii au fost eliberaţi pe cauţiune, dar fostul ministru încă este reţinut.

"Sunt extrem de îngrijorat de dezvoltarea pe care am văzut-o după (alegeri), nu în ultimul rând în legătură cu recentele arestări ale oponenţilor politici din Georgia", a declarat Secretarul General al NATO, Anders Fogh Rasmussen, în timpul unei vizite la Praga.

"Este de datoria sistemului legal, sistemului judiciar din Georgia să rezolve aceste cazuri. Dar este important ca aceste procese să nu fie subminate de interferenţe politice."

Ivanishvili, un bărbat în vârstă de 56 de ani care a făcut avere în principal în Rusia, a promis să ia măsuri împotriva foştilor funcţionari suspectaţi de activităţi ilicite. El a mai spus că va fi mult mai bun la construirea de punţi cu Moscova decât cu Occidentul.

"Vom face tot posibilul pentru a ne accelera aspiraţia de a ne atinge scopul final, care este integrarea în familia europeană", a declarat el pentru reporteri după discuţiile purtate cu preşedintele Comisiei Europene, José Manuel Barroso, şi preşedintele Consiliului European, Herman van Rompuy.

Ivanishvili nu a răspuns în mod direct la critici în faţa mass-mediei, dar el a susţinut că i-a spus lui Barroso că guvernul său va face tot posibilul pentru a proteja drepturile omului şi a avansa democraţia.

Victoria lui Ivanishvili în alegerile din octombrie au încheiat dominaţia de nouă ani a preşedintelui Mihail Saakaşvili în Georgia, care a înaintat în anul 2008 o promisiune de aderare la NATO.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe