Premierul estonian Kaja Kallas, critic înverşunat al Rusiei, nominalizată ca nou şef al politicii externe a UE

Premierul Estoniei, Kaja Kallas (Facebook - Kaja Kallas)
Redacţia
18.06.2024

Prim-ministrul Estoniei, Kaja Kallas, este pe cale de a deveni următorul şef al diplomaţiei Uniunii Europene, însă poziţia sa dură faţă de Rusia ar putea ridica îndoieli cu privire la capacitatea sa de a reprezenta opiniile din întregul bloc.

Potrivit Reuters, discuţiile informale ale liderilor UE, primele de la alegerile pentru Parlamentul European, se vor concentra pe numirile pentru posturile de conducere ale blocului comunitar, în condiţiile în care este de aşteptat ca preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, să obţină un al doilea mandat, iar diplomaţii UE afirmă că este posibill ca premierul estonian să preia conducerea politicii externe a Uniunii.

Kallas, care împlineşte marţi 47 de ani, şi-a câştigat un renume prin criticile dure la adresa Rusiei vecine şi al obiectivelor sale expansioniste de când a devenit premierul Estoniei la începutul anului 2021.

O voce fermă în UE şi NATO pentru sprijinul necondiţionat acordat Kievului, ea a reuşit să facă din ţara sa de 1,4 milioane de locuitori unul dintre cei mai mari donatori militari pe cap de locuitor pentru Ucraina.

Rusia a plasat-o pe Kallas pe lista persoanelor căutate pentru rolul său în înlăturarea monumentelor din epoca sovietică.

Născută la Tallinn, ea este strănepoata primului şef al Poliţiei din Estonia, ca nouă ţară independentă ce a ieşit din Imperiul Rus după Primul Război Mondial, pentru a fi absorbită de Uniunea Sovietică în 1940.

Mama lui Kallas avea doar şase luni când familia sa a fost mutată cu forţa în Siberia în 1949, împreună cu alţi 20.000 de estonieni.

"Rusia nu s-a schimbat. Acest rău trăieşte în continuare în Rusia", a spus ea anul trecut.

Nepretenţioasă şi deschisă, Kallas este bine văzută în străinătate, deşi nu toate ţările din blocul comunitar împărtăşesc sfidarea ei tenace faţă de Rusia. În special premierul ungar Viktor Orban, care a menţinut legături de prietenie cu Moscova chiar şi după invazia acesteia în Ucraina.

Cu toate acestea, popularitatea ei în ţară a avut de suferit atunci când presa locală a dezvăluit anul trecut că soţul ei era implicat într-o afacere care şi-a continuat operaţiunile în Rusia, chiar dacă şefa guvernului Estoniei i-a criticat public pe toţi cei care au făcut acest lucru.

De asemenea, guvernul ei a majorat taxele la scurt timp după alegerile din 2023 şi a legalizat căsătoriile între persoane de acelaşi sex, la care aproape jumătate din ţară se opune.

Kallas este un politician de a doua generaţie.

Tatăl ei a fost guvernatorul băncii centrale a Estoniei şi a înfiinţat Partidul Liberal al Reformei în 1994, pe care l-a condus un deceniu. A fost de asemenea prim-ministru al Estoniei iar, ulterior, vicepreşedinte al Comisiei Europene conduse de José Manuel Barroso.

În 2011, Kaja Kallas a renunţat la o carieră de partener la o mare firmă de avocatură din Tallinn pentru a candida, cu succes, pentru Parlamentul Estoniei şi apoi pentru Parlamentul European pe lista Partidului Reformist. După ce a condus Partidul Reformist din 2018, ea a devenit prima femeie-premier din Estonia în 2021.

Kallas, cunoscută pentru modul său intransigent în impunerea politicilor, a fost acuzată de aroganţă de către unii dintre contestatarii săi. Kallas nu are nicio îndoială că securitatea ţării sale mici depinde de Bruxelles.

"Dacă Europa este unită şi puternică, Estonia va fi şi ea puternică", a declarat ea în 2022 în faţa Parlamentului Estoniei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor