Prelungirea mandatului şefei DNA, cu semnul întrebării

Considerată cea mai influentă femeie din România de către Forbes şi cea mai temută, de către New York Times, aplaudată şi contestată în acelaşi timp, Laura Codruţa Kovesi, procurorul-şef al DNA, şi-ar putea lua la revedere de la şefia DNA.
Laura Cotruţa Kovesi, la primirea premiului GDS, 12 martie 2015
Laura Cotruţa Kovesi, la primirea premiului GDS, 12 martie 2015 (Epoch Times România)

Intervievată recent de România Liberă, noul Ministru al Justiţiei, Raluca Prună, a lăsat să se înţeleagă că mandatul Codruţei Kovesi nu va fi automat prelungit, aşa cum se vehicula într-o vreme.

Întrebată dacă ia în calcul prelungirea mandatului Codruţei Kovesi şi a procurorului general, mandate ce expiră la anul, Raluca Prună şi-a exprimat părerea că, de principiu, o reinvestire ar da naştere la critici şi a afirmat că va merge personal "în ţară, la curţile de apel şi la parchetele de pe lângă curtea de apel", pentru a-i încurajez pe cei integri şi foarte buni să-şi depună candidatura.

"Ar fi neserios din partea mea să mă lansez în speculaţii cu privire la prelungirea sau nu a unor mandate. Sigur, ca principiu, am spus că legea dă posibilitatea reînvestirii unei persoane, însă iarăşi cred că societatea românească este, la acest moment, destul de antagonică şi cred că o procedură – vorbesc ca principiu – de reînvestire a unei persoane care a făcut dovada unei bune administrări, dovadă de integritate şi profesionalism, ar expune acea persoană criticii unei părţi din societate.

Eu înţeleg din motive de transparenţă să fac publice criteriile de profesionalism, integritate, performanţă, astfel încât să fiu împăcată cu propunerile pe care le pun pe masa CSM-ului şi, finalmente, pe masa preşedintelui. Nu voi face o procedură complicată, pentru că la aceste funcţii de conducere în parchete nu vorbim de concursuri. Am obligaţia morală, şi am să fac asta, să merg personal în ţară, la curţile de apel şi la parchetele de pe lângă curtea de apel să-i încurajez pe cei integri şi foarte buni să-şi depună candidatura", a declarat Prună, în interviul acordat RL