Preliminariile unei ofensive mai ample? Israelul extinde avertismentele de evacuare în Liban

Fumul se ridică în urma atacului armatei israeliene în oraşul Khiam din Nabatieh, Liban, pe 28 septembrie 2024. (Getty Images)
Redacţia
04.10.2024

Armata israeliană a avertizat joi populaţia să evacueze comunităţile din sudul Libanului care se află în afara unei zone tampon declarate de ONU, semnalând că ar putea extinde o operaţiune terestră lansată la începutul acestei săptămâni împotriva grupului militant Hezbollah, transmite AP News.

Între timp, forţele israeliene au declarat că au lovit aproximativ 200 de ţinte ale Hezbollah în Liban, inclusiv depozite de arme şi posturi de observaţie. Loviturile au continuat peste noapte, când o serie de explozii masive au zguduit suburbiile sudice ale Beirutului. Nu a fost imediat clar ce a fost vizat sau dacă au existat victime.

Luptele au alungat aproape 1,2 milioane de oameni din casele lor din Liban, a declarat joi unitatea de criză a ţării.

Cel puţin nouă soldaţi israelieni au fost ucişi în confruntările cu Hezbollah în sudul Libanului, unde Israelul a anunţat la începutul acestei săptămâni lansarea unei incursiuni terestre limitate. Luptele au loc în timp ce regiunea se pregăteşte pentru răspunsul Israelului la un atac iranian cu rachete balistice.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii a raportat că 28 de lucrători din domeniul sănătăţii au fost ucişi în ultima zi în Liban, iar accesul la îngrijiri medicale devine limitat, peste 30 de unităţi sanitare fiind închise în sud şi cinci spitale din Beirut fiind evacuate parţial sau total.

Ministrul libanez al Sănătăţii, Firas Abiad, a declarat că atacurile israeliene care au lovit nouă spitale şi 45 de centre de asistenţă medicală încalcă legile şi tratatele internaţionale.

„Legile internaţionale sunt clare în protejarea acestor oameni - vreau să spun, paramedicii. Cine a dat Israelului dreptul de a fi judecător şi călău în acelaşi timp?”, a declarat Abiad.

Crucea Roşie libaneză a declarat că un atac israelian a rănit patru dintre paramedicii săi şi a ucis un soldat al armatei libaneze în timp ce aceştia evacuau răniţi din sud.

Un atac israelian face victime şi în Cisiordania

Ministerul palestinian al Sănătăţii a declarat că 18 persoane au fost ucise joi într-un atac israelian asupra taberei de refugiaţi Tulkarem din Cisiordania. Aceasta a fost cea mai mortală lovitură în teritoriul ocupat de la izbucnirea războiului dintre Israel şi Hamas în octombrie anul trecut.

Armata israeliană a declarat că atacul l-a ucis pe liderul Hamas din Tulkarem. Hamas a condamnat atacul, dar nu a confirmat dacă vreunul dintre membrii săi a fost ucis.

Armata a declarat că atacul a fost efectuat în coordonare cu serviciul de securitate internă Shin Bet, dar nu a oferit detalii cu privire la ţintă. Tulkarem este un bastion al militanţilor în nordul Cisiordaniei. Nu a fost clar câte persoane au fost rănite în explozie.

Violenţele au izbucnit pe teritoriul ocupat de Israel de la izbucnirea războiului dintre Israel şi Hamas în octombrie anul trecut. Tulkarem şi alte oraşe din nordul Palestinei au fost marcate de cele mai grave violenţe. Grupurile militante palestiniene sunt active în nordul Cisiordaniei, zone în care Autoritatea Palestiniană are o influenţă limitată.

Luptele se intensifică în sudul Libanului

Armata israeliană a declarat joi că loviturile sale în Liban au ucis cel puţin 15 luptători Hezbollah.

Hezbollah nu a comentat imediat.

De asemenea, armata israeliană a declarat joi că a ucis un militant de rang înalt al Hezbollah, Mohammed Anisi, care era implicat în dezvoltarea de către grup a rachetelor ghidate de precizie. Anisi a fost ucis într-un raid aerian care a vizat filiala de informaţii a grupării din Beirut, a declarat armata.

Hezbollah a afirmat că luptătorii săi au detonat o bombă la marginea drumului în momentul în care forţele israeliene au intrat în satul libanez de frontieră Maroun el-Ras, ucigând şi rănind soldaţi. Nu a fost posibilă confirmarea independentă a afirmaţiilor făcute de ambele părţi.

Până în prezent, ciocnirile terestre dintre forţele israeliene şi militanţii Hezbollah au fost limitate la o fâşie îngustă de-a lungul frontierei.

Cu toate acestea, sute de mii de oameni şi-au părăsit casele, în timp ce Israelul a avertizat populaţia să evacueze zeci de sate şi oraşe din sud, spunându-le să se mute în zone care se află la aproximativ 60 de kilometri de frontieră şi considerabil mai la nord de râul Litani.

În conformitate cu Rezoluţia 1701 a Consiliului de Securitate al ONU, care a pus capăt războiului de o lună din 2006 dintre Israel şi Hezbollah, militanţii trebuiau să se retragă la nord de râul Litani, iar forţele armate libaneze trebuiau să patruleze regiunea de frontieră împreună cu forţele de menţinere a păcii ale ONU.

Nici armata libaneză, nici forţele de menţinere a păcii nu erau capabile să impună prin forţă vreun acord Hezbollah, iar Israelul susţine că a sfidat rezoluţia şi a construit o infrastructură militară extinsă în oraşe şi sate din apropierea frontierei. Libanul a acuzat Israelul de încălcarea altor părţi ale rezoluţiei.

Israelul afirmă că vizează Hezbollah după aproape un an de atacuri cu rachete care au dus la strămutarea a aproximativ 60.000 de israelieni din comunităţile din nord. În ultimul an, Israelul a efectuat atacuri de represalii care au dus la strămutarea a zeci de mii de persoane din partea libaneză.

Israelul afirmă că a ucis un lider Hamas de rang înalt în Gaza

Escaladarea violenţelor din Liban a deschis un al doilea front în războiul dintre Israel şi militanţii susţinuţi de Iran, care a început în urmă cu aproape un an cu atacul surpriză al Hamas din Fâşia Gaza în Israel, la 7 octombrie.

Armata israeliană a declarat joi că a ucis un important lider Hamas într-o lovitură aeriană în Fâşia Gaza în urmă cu aproximativ trei luni. Israelul a declarat că o lovitură asupra unui complex subteran din nordul Fâşiei Gaza l-a ucis pe Rawhi Mushtaha şi pe alţi doi comandanţi Hamas.

Hamas nu a făcut niciun comentariu imediat. Mushtaha era un asociat apropiat al lui Yahya Sinwar, liderul de vârf al Hamas care a contribuit la organizarea atacului din 7 octombrie. Se crede că Sinwar este în viaţă şi se ascunde în Gaza.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor