Ponta: O continuare a monitorizării europene este binevenită

Victor Ponta. (www.pnl.ro)
Epoch Times România
17.07.2012

Premierul Victor Ponta a declarat marţi, la Chişinău, că o continuare a monitorizării europene pe justiţie e binevenită, dar că justiţia din România este ”total independentă”.

Întrebat de informaţiile apărute în presa bulgară privind raportul MCV de miercuri, Victor Ponta a declarat că nu citeşte site-urile bulgăreşti.

”Raportul va fi discutat mâine în cadrul Colegiului Comisarilor, am răspuns la toate întrebările”, a spus Ponta, adăugând că justiţia e total independentă, iar bătălia politică e alta.

Premierul a mai precizat că o continuare a monitorizării europene, dar şi a Guvernului şi Parlamentului pentru a se dezvolta un sistem juridic independent şi eficient e ”binevenită”. Victor Ponta a mai spus că justiţia trebuie să răspundă aşteptărilor CE, dar şi cetăţenilor români.

Mecanismul de Cooperare şi Verificare (MCV) este menţinut pentru Bulgaria şi România pe o perioadă nedefinită, iar următoarele rapoarte sunt aşteptate la sfârşitul anului 2013, respectiv 2012, relatează agenţia Focus News.

Potrivit proiectului de raport din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, Sofia este criticată pentru lipsa reformelor judiciare şi lupta împotriva corupţiei şi a criminalităţii organizate, în timp ce România este mustrată pentru subminarea unor principii majore ale UE, printre care statul de drept şi separarea puterilor, scrie Focus News.

Potrivit proiectului de raport, Bulgaria a făcut progrese tangibile în cadrul legislativ general, dar provocarea constă în acoperirea unor lacune în probleme strategice şi punerea lor în aplicare.

De asemenea, un regres major este lipsa unei direcţii clare în ceea ce priveşte politicile. Potrivit proiectului de raport, Bulgaria va îndeplini obiectivele MCV dacă va accelera procesul reformelor, îşi va asuma mai multe angajamente şi le va permite magistraţilor să stabilească ritmul.

De asemenea, Comisia Europeană doreşte să vadă unitate în acţiunile autorităţilor bulgare şi o abordare sincronizată în ceea ce priveşte schimbările. În pofida unei cooperări de success cu celelalte state member UE în vederea reducerii infracţiunilor transfrontaliere, crima organizată rămâne o provocare crucială pentru Bulgaria, arată proiectul de raport, citat de Focus News.

Proiectul de raport menţionează, de asemenea, numărul scăzut al condamnărilor în procesele împotriva crimei organizate, pentru care se fac vinovate poliţia, procuratura şi instanţele judecătoreşti. Raportul face referire şi la intensificarea semnalelor privind trucarea licitaţiilor publice, cumpărarea voturilor, corupţia la nivel înalt şi lacunele în declaraţiile de avere ale funcţionarilor publici de rang înalt. Totodată, Consiliul Suprem al Magistraturii nu apără independenţa sistemului judiciar, mai arată proiectul de raport.

Comisia Europeană va adopta miercuri raportul pe justiţie pentru România şi Bulgaria din cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare, care va include o analiză detaliată a rezultatelor obţinute de cele două ţări la cinci ani de la aderarea la Uniunea Europeană.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor