Ponta: Am un sentiment pozitiv cu privire la modul în care OMV va contribui la trecerea printr-o perioadă dificilă

Primul-ministru, Victor Ponta.
Primul-ministru, Victor Ponta. (www.gov.ro)
Marius Dragoi
19.06.2012

Primul-ministru Victor Ponta a declarat, luni seară, că s-a întâlnit la Viena cu reprezentanţi ai unor importanţi investitori în România, punctând că a discutat şi cu preşedintele OMV şi că are un sentiment pozitiv cu privire la modul în care compania austriacă va participa alături de Guvernul ţării noastre la efortul de a trece o perioadă dificilă din punct de vedere economic şi social.

"A fost o vizită extrem de utilă şi de necesară la Viena. Ne-am întâlnit cu reprezentanţii comunităţii de afaceri austriece, cu reprezentanţii celor mai importanţi investitori în România, inclusiv OMV, Erste Bank, Raiffeisen, dar şi mult alte companii, să zicem mai mici sau mai puţin cunoscute, dar extrem de importante pentru investiţiile pe care le-au făcut în România, pentru locurile de muncă. Am dat un mesaj comunităţii de afaceri austriece, un mesaj de predictibilitate şi de interes din partea noului Guvern, pentru a sprijini continuarea implicării lor în România. Toate răspunsurile la aceste mesaje ale noastre le-aş putea aprecia ca fiind pozitive, în sensul continuării investiţiilor şi al prezenţei masive pe piaţa românească a investitorilor austrieci", a spus Ponta, într-o declaraţie susţinută la întoarcerea din vizita oficială efectuată în Austria.

Potrivit premierului, discuţia pe care a avut-o cu preşedintele OMV a fost "şi lungă dar şi foarte constructivă", bazată pe mai multe puncte, precum capacitatea ţării noastre de predicţie şi într-o anumită măsură de control a preţurilor privind carburanţii, dar şi intenţiile privind investiţiile în următorii zece ani în România, incluzând şi partea de litigii pe care România le are cu compania austriacă, rezultate din obligaţiile contractuale de privatizare.

"Pot să vă spun că a fost o discuţie extrem de constructivă. Sper să nu folosesc un limbaj prea de lemn, dar nu pot să vă spun mult mai mult decât atât: faptul că acel comitet interministerial format de guvern şi reprezentanţii OMV, în perioada imediat următoare, vor discuta şi vor negocia fiecare punct de pe această agendă. Important este că eu am un sentiment pozitiv faţă de modul în care compania OMV nu doar că va investi în continuare în România, ci va participa alături de România şi de Guvernul României la efortul de a trece o perioadă dificilă din punct de vedere economic şi social. E tot ce vă pot spune în acest moment", a completat şeful Executivului.

Premierul a subliniat că este vorba despre negocierea unui pachet cu compania austriacă, punctând că sunt zone în care Guvernul României are de câştigat şi zone în care OMV.

"După discuţia de astăzi impresia mea, rămâne să fie certificată de finalizarea negocierilor, este ca va fi o situaţie de win-win, va câştigat şi statul român, va câştiga şi compania. Până la urmă, faptul că toate profiturile realizate de OMV sunt reinvestite tot în România creându-se locuri de muncă şi plătind taxe către bugetul de stat, toate acestea reprezintă o realitate şi cred că este bine să nu o ignorăm", a mai spus Ponta.

El a precizat că, la nivel politic, a fost primit, împreună cu delegaţia care l-a însoţit, de către preşedintele Republicii, de către preşedintele Parlamentului şi că a avut "o discuţie extrem de aplicată şi amicală" cu cancelarul Austriei, cu care a vorbit şi despre poziţiile celor două ţări, în perspectiva discuţiilor care vor avea loc în cadrul Consiliului European din 28 - 29 iunie.

"Gestul meu de a efectua o primă vizită, în calitate de prim-ministru, chiar la Viena, chiar în Austria, a fost apreciat şi a fost remarcat de către partenerii noştri de acolo", a subliniat premierul.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor