Pompeo către Turcia: S-a scurs timpul pentru soluţionarea disputei privind pastorul Brunson

Secretarul american de stat Mike Pompeo
Secretarul american de stat Mike Pompeo (John Thys/AFP via Getty Images)

Întâlnindu-se vineri cu omologul său turc, secretarul de stat american Mike Pompeo a declarat că “s-a scurs timpul”, iar Turcia trebuie să onoreze cererile SUA privind eliberarea pastorului american Andrew Brunson, care este acuzat de susţinerea terorismului şi se află în spatele gratiilor în Turcia încă din 2016.

Pompeo a precizat că Turcia este acum “avertizată”.

Brunson, ca şi alte câteva zeci de mii de persoane, a fost arestat după tentativa de lovitură de stat din 2016 în Turcia în 2016, guvernul din Ankara acuzându-l că are legături cu clericul Fethullah Gulen. SUA insistă că acuzaţia este falsă şi că Turcia trebuie să îi elibereze atât pe Brunson cât şi pe ceilalţi americani arestaţi.

Ministrul turc de Externe, Mevlut Cavusoglu a afirmat de asemenea că limbajul ameninţător şi sancţiunile aplicate de SUA împotriva a doi oficiali turci nu îmbunătăţeşte situaţia.

Departamentul Trezoreriei SUA a impus sancţiuni împotriva ministrului Justiţiei, Abdulhamit Gül, şi a ministrului de Interne, Suleyman Soylu, afirmând că cei doi au condus instituţiile guvernamentale aflate în spatele unor “grave abuzuri ale drepturilor omului”. De asemenea, SUA i-a învinuit pe cei doi de implicare în arestarea şi întemniţarea lui Brunson, un pastor creştin care a locuit în Turcia de peste 2 decenii. Sancţiunile americane prevăd blocarea tuturor proprietăţilor şi activelor lui Gül şi Soylu aflate sub jurisdicţia Statelor Unite. De asemenea, li se va interzice cetăţenilor americani, în general, să se implice în tranzacţii cu cei doi.

Este de menţionat faptul că după aplicarea sancţiunilor americane, lira turcă a scăzut la un nou nivel record, în condiţiile în care vineri un dolar american a înregistrat valoarea de 5,08 lire.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe