Polonia îi cere lui Trump arme nucleare la câteva zile după ce a anunţat că va antrena militar toţi bărbaţii

Preşedintele Poloniei, Andrzej Duda. (Mateusz Wlodarczyk/Pacific Press/Getty Images)
Redacţia
13.03.2025

Polonia i-a cerut lui Trump să le dea arme nucleare, la doar câteva zile după ce a distribuit gospodăriilor ghiduri de supravieţuire şi a avertizat că toţi bărbaţii vor fi supuşi unui antrenament militar, scrie Daily Mail.

Preşedintele polonez Andrzej Duda a cerut Statelor Unite să îşi transfere armele nucleare în Polonia, îndemnând la o „deplasare spre est a infrastructurii NATO”, într-un interviu acordat joi Financial Times.

Polonia, un aliat ferm al Ucrainei, şi-a sporit apărarea în încercarea de a descuraja o potenţială ameninţare din partea Rusiei vecine.

„Frontierele NATO s-au deplasat spre est în 1999, deci 26 de ani mai târziu ar trebui să existe şi o deplasare a infrastructurii NATO spre est. Pentru mine acest lucru este evident”, a declarat preşedintele polonez Andrzej Duda, citat de Financial Times.

„Cred că nu este vorba doar de faptul că a venit timpul, ci şi de faptul că ar fi mai sigur dacă aceste arme ar fi deja aici”, a adăugat el.

În aprilie, Duda - un aliat conservator al opoziţiei poloneze de dreapta - a declarat că ţara sa este pregătită să găzduiască armele nucleare ale NATO.

În replică, Moscova a avertizat că va lua măsuri pentru „a-şi asigura securitatea”.

Duda a declarat în interviul de joi: „Rusia nici măcar nu a ezitat atunci când şi-a mutat armele nucleare în Bielorusia”.

„Nu au cerut permisiunea nimănui”, a declarat el pentru FT.

Premierul polonez Donald Tusk a declarat anterior că Polonia trebuie să se înarmeze cu cele mai moderne opţiuni, „inclusiv în ceea ce priveşte armele nucleare”.

Joi, el a declarat reporterilor că apreciază „eforturile preşedintelui Duda” de a consolida securitatea ţării sale. El a adăugat însă că este „preferabil să se abordeze acest tip de problemă în mod discret şi nu prin interviuri cu presa”.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului polonez de Externe a declarat pentru AFP că comentariile lui Duda nu au fost făcute în urma consultărilor cu guvernul.

Săptămâna trecută, Tusk a salutat oferta Franţei de a discuta extinderea umbrelei sale nucleare la alte naţiuni europene ca fiind „foarte promiţătoare”.

Polonia este deja cu mult înaintea aliaţilor săi în ceea ce priveşte cheltuielile militare, urmărind să aloce 4,7 % din producţia sa pentru cheltuielile de apărare.

Acest lucru vine după ce au apărut informaţii conform cărora Polonia va trimite în curând un ghid pentru cetăţenii săi despre cum să supravieţuiască crizelor viitoare, pe fondul creşterii tensiunilor cu Rusia.

Ţara, care se învecinează atât cu Ucraina, cât şi cu Rusia, va trimite în acest an broşurile către gospodării.

Broşurile îi vor informa pe cetăţeni „cum să facă faţă diferitelor situaţii periculoase”, a declarat pentru agenţia de presă PAP un director adjunct al unităţii de protecţie civilă a Ministerului de Interne, Robert Klonowski.

Civilii vor primi sfaturi de război despre cum să facă faţă „unei pene de curent care durează câteva zile sau câteva ore”, a spus el, adăugând că informaţiile vor servi, de asemenea, pentru a reacţiona la dezastre naturale.

Broşura va fi editată în poloneză şi în ucraineană pentru cei aproximativ 900.000 de refugiaţi ucraineni din ţară.

„Planificăm, de asemenea, o versiune specială, sau cel puţin o parte a acestui ghid, adresată copiilor”, a adăugat Klonowski.

Suedia a publicat deja o broşură informativă similară, în timp ce Finlanda are un site web care adună informaţii despre cât de pregătiţi sunt civilii pentru diferite situaţii de urgenţă

De asemenea, Tusk a dezvăluit parlamentului său că poartă discuţii serioase cu Franţa cu privire la posibilitatea de a intra sub protecţia umbrelei lor nucleare.

În timpul anunţului său, Tusk a subliniat că ţinutul est-european nu se poate baza doar pe armamentul convenţional, menţionând că Ucraina a renunţat la muniţia sa nucleară pentru a continua să fie atacată de Rusia.

„Trebuie să fim conştienţi de faptul că Polonia trebuie să ajungă la cele mai moderne capabilităţi legate, de asemenea, de armele nucleare şi de armele neconvenţionale moderne ... aceasta este o cursă pentru securitate, nu pentru război”, a spus el.

Săptămâna trecută, rapoartele au subliniat, de asemenea, că Polonia ar putea cere în curând fiecărui bărbat adult să urmeze un antrenament militar la scara largă, în încercarea de a-şi spori forţa de rezervă pe fondul tensiunilor tot mai mari cu Rusia.

Guvernul polonez lucrează în prezent la punerea în aplicare a unui sistem de pregătire a tuturor bărbaţilor pentru eventualitatea unui război, a dezvăluit Tusk vineri.

Tusk a declarat în faţa Sejm - camera inferioară a parlamentului - că instruirea militară va crea o forţă de rezervă care să fie „adecvată posibilelor ameninţări”.

Oficialii intenţionează să finalizeze până la sfârşitul anului un plan pentru acest program, care ar fi deschis şi femeilor voluntare.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor