Politicienii germani refuză să excludă vaccinarea obligatorie a fiecărui german

O doză de vaccin împotriva virusului Wuhan în Bielefeld, Germania, 8 februarie 2021
O doză de vaccin împotriva virusului Wuhan în Bielefeld, Germania, 8 februarie 2021 (Thomas F. Starke/Getty Images)

Având în vedere situaţia dramatică generată de creşterea numărului de infecţii cu virusul Wuhan în Germania, şi în urma ştirilor de vinerea trecută că Austria va impune vaccinarea obligatorie a tuturor cetăţenilor începând cu luna februarie, dezbaterea despre o impunere generală a vaccinului câştigă teren, după ce un număr tot mai mare de lideri politici au declarat că nu vor exclude acest lucru.

Joi, şefii celor 16 landuri au convenit că vaccinarea obligatorie a lucrătorilor din domeniul sănătăţii ar trebui să fie efectuată „unitate cu unitate” şi au îndemnat guvernul federal să implementeze acest lucru cât mai curând posibil.

Dar se amplifică şi discuţiile pentru impunerea vaccinării obligatorii a întregii populaţii.

Potrivit thelocal.de, la o conferinţă de presă despre disponibilitatea vaccinurilor ARNm, luni dimineaţă, ministrul Sănătăţii, Jens Spahn (CDU), a refuzat în mod repetat să excludă posibilitatea introducerii vaccinării obligatorii în Germania în viitor.

„Nu este o decizie pe care o putem lua astăzi”, a spus el reporterilor.

Duminică seara, expertul în sănătate al SPD Karl Lauterbach s-a referit şi la posibilitatea vaccinărilor obligatorii într-un talk show difuzat de postul de televiziune Bild: „Trebuie să luăm în consideraţie obligativitatea vaccinării”, a argumentat el. „Fără vaccinare obligatorie evident că nu vom atinge rata de vaccinare la care trebuie să ajungem".

Luni dimineaţă, Institutul Robert Koch (RKI) a anunţat o incidenţă de 386,5, atingând un nou maxim pentru a 15-a zi la rând. Au fost raportate, de asemenea, 30.643 de noi infecţii în decurs de 24 de ore, deşi, de obicei, sunt raportate mai puţine cazuri în weekend.

Ministrul Sănătăţii din Bavaria, Klaus Holetschek, a mai spus recent că nu va exclude măsura vaccinării obligatorii.

„Am fost întotdeauna un oponent al vaccinării obligatorii”, a spus el la radio Deutschlandfunk. Cu toate acestea, cred „că trebuie să vorbim despre această problemă relativ repede”.

„Personal, acum sunt de fapt în favoarea obligativităţii generale de vaccinare ca ultimă soluţie”, a spus el. Bavaria este în prezent unul dintre cele mai afectate landuri din Germania: luni, Institutul Robert Koch a raportat o incidenţă de 640 în regiune.

Preşedintele Institutului Robert Koch (RKI), Lothar Wieler, şi-a exprimat reţinerea în dezbaterea privind vaccinarea obligatorie, dar a spus că aceasta ar putea fi „o ultimă soluţie” la televiziunea ZDF duminică. Dar a repetat apelurile ca oamenii să se vaccineze voluntar. „Trebuie să ne asigurăm că vom face astfel încât să vaccinăm cât mai mulţi oameni posibil şi să îi stimulăm pe cei care au fost complet imunizaţi”, a afirmat el.

Începând cu 21 noiembrie, 68 la sută (56,5 milioane de persoane) din populaţia totală au fost complet vaccinate şi 70,5 la sută au primit cel puţin o doză. Dar în unele landuri rata de vaccinare este considerabil mai mică – în Saxonia, de exemplu, rata persoanelor vaccinate este de doar 59,8 la sută.

Există deja obiecţii puternice din partea unor politicieni la ideea unei vaccinări obligatorii. Liderul adjunct al grupului parlamentar FDP, Michael Theurer, a declarat pentru programul Bild: „Noi credem că este neconstituţional”.

Vicepreşedintele grupului parlamentar CDU/CSU din Bundestag, Thorsten Frei, şi-a exprimat şi el scepticismul. El a declarat, pentru Die Welt: „O cerinţă generală de vaccinare este probabil disproporţionată şi, prin urmare, neconstituţională în condiţiile-cadru actuale, din cauza ingerinţei grave în dreptul la integritate fizică”.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură