Poliţia rusă arestează mame, văduve şi jurnalişti cu ocazia comemorării masacrului din Beslan

Victimele masacrului din Beslan din 2004 nu şi-au putut comemora în linişte rudele ucise deoarece poliţiştii ruşi au arestat mai multe persoane, inclusiv mame ale unor victime, pentru presupusa tulburare a evenimentului.
O femeie aprinde o lumânare în sala de gimnastică a Şcolii Nr. 1 din Beslan, Osetia de Nord, pentru a comemora victimele asediului asupra acestei şcolii din 1-3 septembrie 2004.
O femeie aprinde o lumânare în sala de gimnastică a Şcolii Nr. 1 din Beslan, Osetia de Nord, pentru a comemora victimele asediului asupra acestei şcolii din 1-3 septembrie 2004. (Captură Foto)

Poliţia rusă a arestat rudele îndurerate în timpul unui eveniment de comemorare a masacrului de la Şcoală Nr. 1 din Beslan, Osetia de Nord, după ce aceştia l-au criticat pe preşedintele rus Vladimir Putin, a raportat joi ziarul Novaya Gazeta.

Cinci femei care şi-au pierdut rudele în acea tragedie au fost arestate după ce şi-au dat jos jachetele pentru a scoate la iveală tricourile imprimate cu sloganul “Putin – Măcelarul din Beslan”, a susţinut ziarul.

Ofiţerii au scos femeile din mulţime şi le-au blocat într-un colţ al sălii unde avea loc ceremonia, în timp ce o delegaţie oficială, inclusiv liderul Osetiei de Nord, Viaceslav Bitarov, a sosit la faţa locului. Celor cinci femei li s-a spus ulterior că tulbură o întâlnire publică şi au fost duse la o secţie de poliţie.

Doi jurnalişti care au acoperit evenimentul au fost de asemenea arestaţi, ofiţerii de poliţie invocând nereguli cu paşapoartele şi documentele lor.

Masacrul din 2004 la Şcoala Nr. 1 din Beslan, Republica rusă Osetia de Nord, s-a soldat cu 186 de copii ucişi, după ce teroriştii au ocupat clădirea şcolii. Incidentul de trei zile s-a terminat când soldaţii ruşi au năvălit în şcoală, numărul total al victimelor ridicându-se la 334.

Opinia publică a criticat modul în care autorităţile ruse şi preşedintele rus Vladimir Putin au rezolvat incidentul. Activiştii de drepturile omului au cerut investigarea utilizării de către soldaţii ruşi a armelor de calibru mare în timpul asaltului asupra şcolii, inclusiv aruncătoare de flăcări, a mai precizat Novaya Gazeta.