PNL va decide duminică cine va fi noul ministru de transporturi

Crin Antonescu, preşedinte PNL
Crin Antonescu, preşedinte PNL (Epoch Times România)
Epoch Times România
21.08.2013

Liderii PNL se vor întruni duminică, 25 august, pentru a decide cine va ocupa fotoliul ministerial de la Transporturi, a anunţat marţi vice preşedintele PNL, Daniel Chiţoiu. Şedinţa Biroul Politic Naţional al PNL va avea loc în ultima zi a mandatului de ministru interimar a lui Victor Ponta, la ora 11,00 şi va fi ţinută la Sala grupului parlamentar al PNL din Camera Deputaţilor.

Premierul Victor Ponta a anunţat luni că Ovidiu Silaghi şi-a retras candidatura pentru funcţia de ministru, angajându-se să facă o nouă nominalizare până la expirarea mandatului său de ministru al transporturilor interimar.

Ovidiu Silaghi, nominalizat de premierul Ponta pentru funcţia de Ministru al Transporturilor şi-a retras candidatura la acest post, după ce Laura Codruţa Kovesi, şeful Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a cerut procurorului general să sesizeze Camera Deputaţilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale împotriva lui Ovidiu Silaghi, acuzat că ar fi luat mită 200 de mii de euro, în perioada în care a făcut parte din primul guvern Ponta, tot în calitate de ministru al transporturilor.

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a solicitat Camerei Deputaţilor declanşarea procedurilor pentru formularea cererii de începere a urmăririi penale faţă de deputatul Ovidiu Silaghi iar în această dimineaţă, Silaghi este aşteptat să fie audiat la DNA în calitate de făptuitor.

Declanşarea urmăriri penale împotriva lui Silaghi a fost catalogată de premier drept o "o manevră politică" a preşedintelui Traian Băsescu. Pe 13 august, VV Ponta declara presei că se aşteaptă ca Silaghi să nu fie acceptat de Băsescu şi că se aşteaptă ca preşedintele să îi facă “vreun dosar domnului Silaghi”.

Presa vehiculează o întreagă pleiadă de nume care ar putea fi nominalizate în şedinţă Biroul Politic Naţional al PNL. Se afirma că favorit pentru acest post ar fi Cristian Ghibu, subsecretar de stat şi apropiat al fostului ministru Fenechiu, implicat, se pare, în numeroase contracte controversate şi scandaluri, cel mai recent fiind un contract în valoare de aproape 280 milioane de euro pentru reabilitarea tronsonului de cale ferată Simeria - Vinţu de Jos, parte a Coridorului IV Paneuropean. În prezent, Cristian Ghibu gestionează treburile curente ale ministerului de transporturi, pe durata interimatului lui Victor Ponta.

Cristian Ghibu are 45 de ani este din Iaşi şi a fost puternic susţinut de-a lungul timpului de PNL şi, în special, de Relu Fenechiu. Ghibu a fost numit în mai 2012 director general al CFR SA. Anterior, a ocupat funcţia de director adjunct al Direcţiei de Administrare a Patrimoniului Public şi Privat din Primăria Iaşi, iar între anii 2007 şi 2009 a condus Regionala Iaşi a CFR. Înainte de 2007, el a fost director general al Aviva România, director general al lemnis Company Iaşi şi inginer în cadrul BMW Deutschland.

Presa ieşeană scria despre Cristian Ghibu că, imediat "după instalarea în funcţia de director al CFR, a cerut date despre licitaţiile aflate în desfăşurare şi a demis mai mulţi consilieri".

Alte nume vehiculate ca potenţiali candidaţi pentru portofoliul ministerial de la transporturi au fost Norica Nicolai, europarlamentar, Cristian Buican, secretar al Camerei Deputaţilor, Teodor Atanasiu, fost ministru al Apărării, Eduard Hellvig, fost ministru al dezvoltării şi actual secretar general în PNL, preşedintele PNL Vâlcea şi Marius Nicoară, senator de Cluj. Atanasiu, Nicoară şi Buican reprezintă propuneri avansate de organizaţiile din teritoriu ale PNL.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor