Platforma DA sesizează CC privind constituţionalitatea Partidului ŞOR. Propune o iniţiativă legislativă privind curăţarea politicului RM de penali

Ilan Şor
Ilan Şor (facebook.com/Ilan Şor)

Preşedintele Partidului Politic Platforma Demnitate şi Adevăr (PPPDA), Andrei Năstase, precum şi deputaţii formaţiunii Stela Macari şi Dinu Plîngău au anunţat că Platforma DA va depune o sesizare la Curtea Constituţională pe subiectul exercitării controlului de constituţionalitate în privinţa Partidului Politic „ŞOR” şi a elaborat un proiect de lege cu propuneri de modificare a Codului electoral, Codului Contravenţional cât şi a Codului Penal şi a Legii privind partidele politice, prin care, printre alte prevederi, deputaţii propun înăsprirea pedepsei de la sancţiune contravenţională la sancţiune penală pentru partidele politice care utilizează fondurile nedeclarate, neconforme sau venite din străinătate.

Prin sesizarea la CC se contestă constituţionalitatea Partidului Politic „Şor”, care prin acţiunile şi scopurile sale lezează principiul statului de drept, fapt ce intră în contradicţie cu prevederile art. 1 alin. (3) şi 41, alin. (4) din Constituţia Republicii Moldova, se arată într-un comunicat de presă al Platformei DA.

În sesizare sunt aduse probe vizând recidivarea Partidului Politic „ŞOR” în încălcarea legislaţiei electorale şi comiterea abaterilor de la legislaţie în fiecare scrutin electoral la care a participat, dovada folosirii mijloacelor ilegale pentru întărirea influenţei politice, fapt ce contravine principiului statului de drept, demersurile Procuraturii Generale privind ridicarea imunităţii deputaţilor partidului Şor etc.

De asemenea, este invocată noţiunea de „crimă organizată” în legătură cu care Şor este numit lider de grup în rapoartele instituţiilor de drept ale statului, în dosarele penale deschise pe numele beneficiarilor Partidului Politic „ŞOR”, precum şi în rapoartele comisiilor speciale de anchetă ale Parlamentului Republicii Moldova. În această ordine de idei, practic toată conducerea partidului contestat este suspectată de comiterea diferitor crime, se menţionează în sesizare.

Mai mult decât atât, membrii Platformei DA au precizat că sesizarea conţine un larg probatoriu privind încălcarea de către partidul politic Şor a legislaţiei naţionale, atât electorale, cât şi a celei contravenţionale şi penale.

Andrei Năstase a menţionat că Platforma DA face demersuri concrete şi palpabile pentru ca Republica Moldova să aibă o clasă politică curăţată, sinceră şi onestă, capabilă să facă schimbări calitative pentru oameni, pentru ţară, iar Stela Macari a amintit că împreună cu deputata Platformei DA, Maria Ciobanu, încă în septembrie 2019 a sesizat Ministerul Justiţiei privind radierea Partidului Politic Şor din registrul de stat al persoanelor juridice, dovadă a consecvenţei acţiunilor Platformei DA.

Sesizarea la CC şi proiectul de lege au fost elaborate de deputatul Platformei DA Dinu Plîngău, se mai arată în comunicat.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Externe