Plângerea penală a PSD: Roberta Anastase şi Sever Voinescu - vinovaţi de abuz în serviciu

Epoch Times România
22.09.2010

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Roberta Anastase, şi secretarul forului legislativ, Sever Voinescu, sunt vinovaţi de abuz în serviciu pentru modalitatea de vot pe Legea pensiilor, se arată în plângerea depusă marţi de Partidul Social Democrat la Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, remisă AGERPRES de Biroul de presă al formaţiunii.

Documentul susţine că Roberta Anastase şi Sever Voinescu sunt vinovaţi de "săvârşirea infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 248 ind. 1 Cod pen., fals intelectual, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 289 Cod pen., uzul de fals, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 291 Cod pen. şi fals in declaraţii, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 292 Cod penal".

"În fapt, Anastase Roberta Alma ocupă funcţia de Preşedinte al Camerei Deputaţilor din Parlamentul României. În această calitate, cu ocazia votării Legii sistemului unitar de pensii, susnumita a prezidat şedinţa din data de 15.09.2010, comiţând cu această ocazie diferite abuzuri. În cadrul acestei şedinţe, făptuitoarea a fost asistată, conform art. 143 din Regulamentul Camerei Deputaţilor, de 2 secretari stabiliţi, respectiv Mihai Voicu şi Sever Voinescu. În cadrul acestei şedinţe a Camerei Deputaţilor, voturile pe articole au început să se realizeze începând cu ora 16:48, până la ora 21:55, când deputaţii PNL şi PSD au părăsit lucrările. Prezenţa de vârf în sală a fost de 233 de deputaţi (prezenţă înregistrată la ora 16:33). La ora 17:22, în sală se mai aflau 210 deputaţi. În rest, prezenţa în sală a fost fluctuantă: între 177 şi 188 de deputaţi; între orele 21:58 şi 22:35, cât timp s-a mai votat electronic după părăsirea sălii de către membrii opoziţiei, în sală au fost între 133 şi 116 deputaţi (ultimul vot electronic)", susţine documentul citat.

Potrivit acestuia, la 40 de minute după ce deputaţii PNL şi PSD au părăsit lucrările, "Roberta Anastase a susţinut că sistemul de vot electronic s-a defectat, situaţie cu privire la care avem serioase dubii, şi s-a stabilit continuarea şedinţei, votându-se prin ridicarea mâinii".

"În conformitate cu informaţiile pe care le deţin, sistemul eletronic de vot se afla în perfectă stare de funcţionare. Votarea legii pe articole prin ridicarea mâinii a fost coordonată de către numita Anastase Roberta Alma, în virtutea funcţiei deţinute, care anunţa, după fiecare etapă, rezultatul votului, mărind în mod considerabil şi evident intenţionat, numărul votanţilor pentru a se realiza cvorumul legal. Potrivit Regulamentului Camerei Deputaţilor, Preşedintele Camerei Deputaţilor are, printre alte atribuţii, şi pe aceea de a acorda cuvântul, de a modera discuţiile, de a sintetiza problemele puse în dezbatere, de a stabili ordinea votării, de a preciza semnificaţia votului, de a valida numerotarea deputaţilor prezenţi făcută de secretarul Camerei Deputaţilor şi de a anunţa rezultatul acestuia", se afirmă în plângerea PSD.

Documentul mai arată că, oficial, rezultatul votului a fost validat de Anastase Roberta Alma, în concordanţă cu afirmaţiile secretarului Sever Voinescu, respectiv: 170 de voturi pentru, 2 contra şi 3 abţineri, deşi la momentul votului în sală, se aflau 82 de deputaţi, aşa cum i-a atenţionat cel de-al doilea secretar, Mihai Voicu, situaţie ce poate fi demonstrată prin examinarea înregistrarii video a şedinţei Camerei Deputaţilor din ziua respectivă.

"Fapta numitei Anastase Roberta Alma dar şi a secretarului Sever Voinescu de a contabiliza, în mod intenţionat, mai multe voturi decât erau în realitate, întruneşte toate elementele constitutive ale infracţiunii de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată iar atestarea de către făptuitori a unor împrejurări necorespunzătoare adevărului, cu scopul vădit de a se constitui cvorumul legal pentru adoptarea legii pensiilor, întruneşte toate elementele constitutive ale infracţiunii de fals intelectual, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 289 Cod penal. Apreciem că prin săvârşirea acestor infracţiuni s-a creat un prejudiciu considerabil, activitatea de legiferare a Camerei Deputaţilor fiind serios afectată. Totodată, susţinerile că sistemul de vot electronic s-a defectat, de altfel neconforme cu realitatea, întrunesc elementele constitutive ale infracţiunii de fals în declaraţii, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 292 Cod penal. Subliniem faptul că legea pensiilor a fost adoptată pe baza documentelor întocmite de Sever Voinescu şi validate de Anastase Roberta Alma, documente care atestă, în mod fals, întrunirea numărului de deputaţi necesar adoptării unei legi, realizându-se astfel condiţiile necesare existenţei infracţiunii de uz de fals, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 291 Cod penal", se arată în documentul remis Parchetului de pe lângă ÎCCJ.

Social-democraţii argumentează acuzaţiile aduse prin stenograma şedinţei Camerei Deputaţilor din data de 15.09.2010, înregistrarea audio video a acestei şedinţe, proba cu martori, expertiza tehnică a sistemului electronic, listele electronice de vot "care atestă numărul de deputaţi prezenţi în sală înainte ca Roberta Anastase să susţină că sistemul electronic s-a defectat".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor