Pfizer răspunde remarcilor unuia dintre directorii săi că gigantul ar dezvolta modalităţi de a obţine mutaţii ale SARS-CoV-2

(Facebook / Pfizer)

Dr. Jordon Walker, director în cadrul companiei Pfizer, a declarat recent, într-o conversaţie înregistrată de grupul de jurnalism non-profit Project Veritas, că gigantul farmaceutic analizează posibilitatea de a obţine mutaţii ale SARS-CoV-2 pentru a facilita dezvoltarea de noi vaccinuri.

Sâmbătă, Pfizer a dat în cele din urmă un răspuns privind controversatele remarci.

"În cadrul dezvoltării în curs a vaccinului Pfizer-BioNTech COVID-19, Pfizer nu a efectuat cercetări privind câştigul de funcţii [gain of function - n.r.] sau dirijarea evoluţiei", a menţionat Pfizer într-o declaraţie lungă, după ce câteva zile a ignorat întrebările din partea The Epoch Times şi a altor publicaţii.

Pfizer a susţinut că a efectuat cercetări "în care virusul original SARS-CoV-2 a fost folosit pentru a exprima proteina Spike din noile variante îngrijorătoare".

"Această activitate este întreprinsă odată ce o nouă variantă îngrijorătoare a fost identificată de autorităţile de sănătate publică. Aceste cercetări ne oferă o modalitate de a evalua rapid capacitatea unui vaccin existent de a induce formarea de anticorpi care neutralizează o variantă îngrijorătoare nou identificată. Apoi, punem la dispoziţie aceste date prin intermediul revistelor ştiinţifice, cu recenzii de specialitate, şi le folosim ca unul dintre paşii pentru a determina dacă este necesară o actualizare a vaccinului", a adăugat compania.

Pfizer a menţionat că a efectuat experimente într-un laborator de nivel 3.

Pfizer a mai declarat că, în activitatea sa de dezvoltare a unui tratament pentru COVID-19, a "modificat" virusul SARS-CoV-2 "pentru a permite evaluarea activităţii antivirale în celule".

"În plus, se efectuează experimente de selecţie a rezistenţei in vitro în celule incubate cu SARS-cov-2 şi nirmatrelvir în laboratorul nostru securizat de nivel 3 de biosecuritate (BSL3) pentru a evalua dacă proteinaza principală poate suferi mutaţii pentru a produce tulpini rezistente ale virusului", a susţinut Pfizer. "Este important de menţionat că aceste studii sunt cerute de autorităţile de reglementare din SUA şi de la nivel mondial pentru toate produsele antivirale şi sunt efectuate de multe companii şi instituţii academice din SUA şi din întreaga lume."

Pfizer produce un tratament în cazul COVID-19 numit Paxlovid (denumirea comercială) sau nirmatrelvir, care este autorizat în Statele Unite şi în alte câteva ţări.

În plus, în declaraţia sa, Pfizer nu a clarificat dacă dr. Jordon Walker a fost sau este un angajat de-al său.

Profilurile profesionale ale lui Walker, care au fost între timp retrase, îl prezentau pe acesta ca director al departamentului de cercetare privind ARN mesager în cadrul companiei. Vaccinul Pfizer împotriva COVID-19 foloseşte ARN mesager (ARNm).

Profilurile menţionau, de asemenea, o adresă de e-mail Pfizer, iar un e-mail trimis la această adresă nu a fost returnat. De asemenea, o recepţioneră de la Pfizer a declarat joi, pentru The Epoch Times, că Walker avea un profil intern al companiei, dar o altă recepţioneră a declarat vineri că numele doctorului Jordan Walker nu mai apare în evidenţele companiei, ceea ce indică faptul că acesta ar fi putut fi concediat după ce comentariile au fost făcute publice.

Malone

Dr. Robert Malone, care a ajutat la dezvoltarea tehnologiei ARN mesager, a declarat că experimentele descrise de Pfizer sunt de tipul "câştig de funcţie" [gain of function].

"Practic, Pfizer recunoaşte că efectuează aceleaşi cercetări de tip "gain of function" pe care şi Universitatea din Boston a fost prinsă că le făcea, dar neagă că ar fi vorba de câştig de funcţie sau de evoluţie dirijată", a scris Malone, pe Twitter.

Malone a subliniat comentariul Pfizer cu privire la faptul că gigantul farmaceutic a luat virusul original SARS-CoV-2 şi l-a folosit "pentru a exprima proteina Spike din noile variante îngrijorătoare".

"Gain of function" descrie, în general, experimentele care au ca scop creşterea funcţiilor unui virus, cum ar fi transmisibilitatea şi virulenţa. Walker afirmase în comentariile sale că activitatea pe care o descria nu era câştig de funcţie, ci "evoluţie dirijată".

Cercetătorii de la Universitatea din Boston au dezvăluit în 2022 că au dezvoltat o tulpină de COVID-19 care a ucis 80% dintre şoarecii care au fost infectaţi cu aceasta.

Institutul Naţional de Sănătate al SUA (National Institutes of Health / NIH) ar trebui să supravegheze cercetările riscante desfăşurate în Statele Unite sau finanţate de acestea, dar s-a confruntat cu critici pentru că a analizat doar câteva proiecte - niciunul din 2019 - în cadrul sistemului de supraveghere.

NIH a finanţat experimente de tip "gain of function" la laboratorul din oraşul chinez Wuhan, situat în apropierea locului în care au fost identificate primele cazuri de COVID-19, iar oficialii au promis că vor continua să finanţeze cercetările ce au loc în statul comunist.

Senatorul american Marco Rubio (R-FL) a trimis o scrisoare către directorul general al Pfizer, Albert Bourla, în care făcea referire la comentariile lui Walker şi în care se întreba dacă gigantul farmaceutic a obţinut sau intenţionează să obţină mutaţii ale virusului SARS-CoV-2.

Comentariile lui Walker "sunt alarmante", a menţionat Rubio în scrisoarea din 26 ianuarie.

YouTube retrage un videoclip

Un material video cu remarcile lui Walker a fost publicat de Project Veritas pe data de 25 ianuarie, inclusiv pe Twitter şi YouTube.

Într-o notificare trimisă către Project Veritas, YouTube a citat politica sa de dezinformare medicală, care interzice "afirmaţiile privind vaccinarea împotriva COVID-19 care contrazic consensul experţilor din partea autorităţilor locale de sănătate sau a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS)".

Nu era clar pe ce autorităţi s-a bazat YouTube pentru a şterge videoclipul. YouTube, care este deţinut de Google, nu a răspuns la o solicitare de comentarii.

Fondatorul Project Veritas, James O'Keefe, a precizat că afirmaţiile din videoclip au fost făcute de un director al Pfizer, făcând referire la Walker.

"Unul dintre lucrurile pe care le explorăm este motivul pentru care nu am putea noi înşine să obţinem mutaţii [ale SARS-CoV-2], astfel încât să creăm - preventiv - noi vaccinuri, nu? Dacă vom face acest lucru, totuşi, există un risc de genul, după cum vă puteţi imagina - nimeni nu vrea să aibă o companie care să creeze mutaţii ale virusurilor", a susţinut Walker.

Project Veritas a primit o "penalizare" care împiedică organizaţia media să întreprindă acţiuni precum încărcarea de noi videoclipuri timp de o săptămână. O a doua penalizare de acest gen ar bloca astfel de acţiuni timp de două săptămâni, iar a treia penalizare într-o perioadă de 90 de zile ar duce la eliminarea permanentă a contului grupului, a avertizat YouTube.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

Dacă v-a plăcut acest articol, vă invităm să vă alăturaţi, cu un Like, comunităţii de cititori de pe pagina noastră de Facebook.

alte articole din secțiunea Societate, cultură