Petrom a finalizat modernizarea unităţii de distilare a ţiţeiului la rafinăria Petrobrazi

Epoch Times România
27.06.2012

Petrom, cel mai mare producător de ţiţei şi gaze din sud-estul Europei, a pus în funcţiune unitatea modernizată de distilare a ţiţeiului de la rafinăria Petrobrazi, in cadrul opririi programate de şasesăptămâni, investiţia pentru modernizarea unităţii ridicându-se la aproximativ 100 milioane euro.

Potrivit unui raport transmis miercuri Bursei, operaţiunile la Petrobrazi au fost reluate săptămâna aceasta.

„Rafinăriile din Romania produc benzină în exces faţă de cerere, pe când, în cazul motorinei, circa 30% din necesar provine din importuri. Noua unitate este foarte importantă în procesul de modernizare a rafinăriei, întrucât ne va permite să îmbunătăţim mixul de produse, pentru a răspunde cererii de pe piaţă", a declarat Neil Anthony Morgan, membru al directoratului Petrom, responsabil cu activitatea de Rafinare şi Marketing.

Principalul scop al modernizării instalaţiei a fost ajustarea tehnică pentru a procesa integral producţia interna proprie de ţiţei si va duce la creşterea ponderii de motorina in mixul de produse şi îmbunătăţirea eficienţei energetice.

Proiectul de modernizare a unităţii de distilare a ţiţeiului fost iniţiat în 2009, iar punerea în funcţiune s-a derulat în cadrul opririi generale programate, care a început în luna mai 2012. In paralel cu punerea in funcţiune a unităţii s-au desfăşurat o serie de alte proiecte de modernizare şi mentenanţă.

„A fost o mare provocare, probabil cea mai complexă operaţiune din istoria rafinăriei. Circa 4.500 de oameni din mai mult de 100 de companii, furnizori direcţi şi subcontractori, au derulat circa 60 de proiecte pentru a finaliza cu succes, într-un timp record, punerea în funcţiune a unităţii”, a adăugat Morgan.

Până în 2014, Petrom investeşte 600 de milioane euro la Petrobrazi in vederea creşterii eficienţei şi pentru a maximiza valoarea de integrare a unităţii. Din acest buget, circa 400 milioane de euro au fost deja investiţi. Următorii paşi importanţi in modernizarea rafinăriei vizează creşterea in continuare a producţiei de motorină.

Petrom este cel mai mare grup petrolier din Europa de Sud-Est, cu activităţi în sectoarele Explorare şi Producţie, Gaze şi Energie, Rafinare şi Marketing. Grupul şi-a consolidat poziţia pe piaţa petrolieră din Europa de Sud-Est în urma unui amplu proces de modernizare şi eficientizare, pentru a cărui implementare au fost realizate investiţii de peste 7,7 miliarde de euro în ultimii şapte ani.

Grupul exploatează în România şi Kazahstan rezerve dovedite de petrol şi gaze estimate la 812 milioane de barili echivalent petrol (în România 786 milioane barili echivalent petrol) şi are o capacitate nominală anuală de rafinare de 4,5 milioane tone la sfârşitul anului 2011.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor