PDL va prezenta în 2-3 săptămâni Cartea neagră a privatizărilor PSD, anunţă Sever Voinescu

Epoch Times România
27.02.2012

Guvernarea Năstase este vinovată de scumpirea carburanţilor, prin modul în care a privatizat Petrom, şi nu actuala guverare, a spus purtătorul de cuvânt al PDL, Sever Voinescu, precizând că partidul va da publicităţii, în maxim două-trei săptămâni, un document cu toate privatizările făcute de PSD.

“PDL a decis astăzi să pregătească Cartea neagră a privatizărilor PSD, pentru că este important ca românii să îşi amintească dacă au uitat maniera în care PSD şi guvernarea Adrian Năstase, cu Victor Ponta în Cabinet, au înstrăinat practic economia României, tot ce avea România mai preţios la acel moment, din punct de vedere economic”, a declarat purtătorul de cuvânt al democrat-liberalilor, după şedinţa săptămânală a conducerii partidului.

Sever Voinescu a precizat că liderii PDL au luat această decizie pentru că “vrem sa amintim românilor felul în care guvernările PSD au înstrăinat marile capacităţi economice ale Românii într-un chip cel puţin suspect”. „Pentru că românii trebuie să înţeleagă de ce astăzi, statul român are foarte puţin control, de pildă, la preţul la carburant, tema indicată de colegii din opoziţie”, a adăugat Voinescu.

În context, democrat-liberalul a arătat că “există un adevăr simplu, care nu poate fi acoperit de nicio manevră politică sau mediatică”. “Şi anume că de la privatizarea Petrom încoace, preţurile la carburant în România au crescut pentru că, prin acea privatizare făcută de Adrian Năstase şi sub controlul domnului Ponta, care – dacă îmi amintesc bine - era şeful Corpului de Control, prin această privatizare statul a renunţat la toate pârghiile de control posibile asupra preţului carburanţilor”, a spus Voinescu.

El a precizat că de la aceste informaţii trebuie pornit, “dacă opoziţia vrea să discutăm despre felul în care s-au înstrăinat resursele României, despre cauzele reale care duc astăzi la o creştere a acestui preţ la carburanţi şi la imposibilitatea Guvernului de a interveni”.

“Am să vă reamintesc că statul a obţinut pentru acea privatizare puţin peste 600 milioane de euro, în timp ce obligaţiile statului prin acel contract erau de peste 700 milioane de euro, a conchis reprezentantul PDL.

Copreşedintele USL, Victor Ponta, solicită Guvernului să se implice în scăderea preţului la carburanţi prin reducerea taxelor şi accizelor şi cere companiilor petroliere să manifeste la rândul lor solidaritate faţă de români.

“În ultimele zile preţurile la carburanţi în România au crescut, tendinţa care se constată şi la nivel internaţional şi care ar putea să dureze. Cer Guvernului să nu mai fie pasiv şi să se implice în gestionarea acestei probleme, având în vedere că peste 50% din preţurile la pompă sunt taxe şi accize. Avem resurse şi avem şi puterea de a decide ca presiunea pe cetăţean să fie mai mică.

În plus, se impune o discuţie în legătură cu scăderea tarifelor de transport pe conductele Conpet (societate de stat, aflată sub influenţa Robertei Anastase - prin tatăl său) dar şi o eficientizare din punctul de vedere al costurilor şi al obligaţiilor de constituire a rezervelor strategice, unde organizarea precară a Ministerului Economiei face să crească costurile plătite până la urmă de consumatori", spune social-democratul, într-un comunicat.

Ponta face de asemenea un apel către companiile petroliere din România să arate, în aceste momente economice dificile, "solidaritate faţă de români şi să manifeste o politică prudentă în privinţa preţurilor".

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
O presă independentă nu poate exista fără sprijinul cititorilor