Patru nave NATO în Marea Neagră, în următoarele zile (sursă rusă)

(Mark Wilson / Getty Images)

Patru nave NATO vor intra până la 7 septembrie în apele Mării Negre, regiunea fiind vizitată în ultima perioadă de mai multe nave de război în contextul situaţiei din Ucraina, a indicat miercuri o sursă militar-diplomatică rusă, potrivit ITAR-TASS.

Conform sursei citate de agenţia de presă rusă sub rezerva anonimatului, este vorba de distrugătorul american USS Ross, de fregata franceză Commandant Birot, fregata spaniolă Juan de Bourbon şi de fregata canadiană Toronto. Primele două nave vor intra în apele Mării Negre miercuri, 3 septembrie, celelalte două urmând să sosească în zonă la 6 septembrie.

Sursa ITAR-TASS a mai indicat că fregata franceză Dupuy de Lome, care se află în prezent în Marea Neagră, va părăsi regiunea la 5 septembrie.

La începutul săptămânii trecute, RIA Novosti, o altă agenţie de presă rusă, informa, citând tot o sursă militară rusă, că în apele Mării Negre vor intra la începutul lunii septembrie două nave NATO şi anume distrugătorul american USS Ross şi fregata franceză Commandant Birot.

În ultimele luni, în contextul situaţiei tensionate din Ucraina, în apele Mării Negre au venit mai multe nave de război dotate cu rachete şi echipamente de ultimă generaţie, precum distrugătoarele americane USS Donald Cook şi USS Truxtun, fregata americană USS Taylor şi fregatele franceze Dupleix şi Dupuy de Lome.

Rusia a reacţionat de fiecare dată la prezenţa în Marea Neagră a acestor nave, cerând respectarea strictă a prevederilor Convenţiei de la Montreux. Documentul, semnat în 1936, limitează tonajul şi durata prezenţei navelor de război ale altor ţări decât cele riverane Mării Negre. Experţii ruşi vorbesc de un 'joc al nervilor' cu privire la această concentrare de nave război ale NATO în apele Mării Negre şi de 'o presiune agresivă' asupra Rusiei.

România are nevoie de o presă neaservită politic şi integră, care să-i asigure viitorul. Vă invităm să ne sprijiniţi prin donaţii: folosind PayPal
sau prin transfer bancar direct în contul (lei) RO56 BTRL RONC RT03 0493 9101 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale
sau prin transfer bancar direct în contul (euro) RO06 BTRL EURC RT03 0493 9101, SWIFT CODE BTRLRO22 deschis la Banca Transilvania pe numele Asociația Timpuri Epocale

alte articole din secțiunea Externe