"Patronaţi corupţia. Se consumă droguri în liceu!" - Protest în faţa Inspectoratului Şcolar Bucureşti [Video]

Profesori abuzaţi sau chiar loviţi, corupţie, droguri în liceu, piese de teatru în care liceenii se masturbează pe scenă, asta au venit să reclame astăzi mai mulţi profesori în faţa Inspectoratului Municipiului Bucureşti, acuzat că patronează corupţia.
Protest la Inspetoratul Şcolar Bucureşti
Protest la Inspetoratul Şcolar Bucureşti (Epoch Times)

"Deschidem protestul împotriva corupţiei care pute în acest inspectorat, nu sunteţi un inspectorat şcolar, nu faceţi nicio educaţie, sunteţi un inspectorat al corupţiei! Patronaţi corupţia", a răsunat miercuri, puternic, în faţa Inspectoratului Şcolar al Municipiului Bucureşti, unde câţiva reprezentanţi ai Sindicatului Tinerilor Profesori din România au venit să acuze abuzuri şi nereguli incalificabile în învăţământul bucureştean.

Mai exact, sindicatul condus de Corneliu Riegler, profesor de istorie de la colegiul George Coşbuc, a acuzat agresiuni asupra profesorilor incomozi, mergând până la bătaie, cum s-ar fi întâmplat în cazul profesoarei Ileana Rusenescu de la Şcoala "Adrian Păunescu", bătută de directorul instituţiei, precum şi faptul că în licee e haos, se consumă droguri şi nimeni nu face nimic pentru a opri acest fenomen.

"Este un protest al Sindicatului Tinerilor Profesori din municipiul Bucureşti împotriva abuzurilor unor directori din unităţile de învăţământ bucureştene împotriva profesorilor membri. Un exemplu este Şcoala "Adrian Păunescu" unde directorul, Ion Pîrvu, a agresat un profesor de limba engleză, doamna Rusenescu, are certificat medico-legal, e agresată în continuu iar ISMB nu ia nicio măsură. Acelaşi inspector a concediat ilegal o altă profesoară, inspectoratul plăteşte despăgubiri iar directorul e în funcţie ca să comită abuzuri mai departe.

În Colegiul Naţional Bilingv "George Coşbuc", directoarea adjunctă, Cârlan Ane-Marie, ca să se răzbune pe profesorii care nu îi sunt pe plac a chemat în mod netemeinic poliţia", a explicat liderul sindical Corneliu Riegler. Potrivit acestuia, el însuşi a fost victima unor abuzuri, fiind sancţionat cu 15% din salariu după ce a reclamat că în liceul unde predă se consumă droguri.

"Drogurile sunt ceva obişnuit în mai toate instituţiile de învăţământ bucureştene, inspectoratul înţelege să nu ia niciun fel de măsuri. (...) La Colegiul Coşbuc, DIICOT a constatat că există droguri în liceu, nu s-a luat nicio măsură, de fapt, s-a luat o măsură, când eu am sesizat colegiul că se consumă droguri în liceu, că se fumează, Colegiul Coşbuc a înţeles de cuviinţă să ia o măsură să mă sancţioneze pe mine cu reducerea salariului cu 15% pe 6 luni. Evident că liceul şi inspectoratul au pierdut în instanţă, au plătit 180 de milioane de lei vechi dar oamenii care comit abuzurile spun cu nonşalanţă că nu le pasă, că nu plătesc ei din buzunarul lor, plăteşte statul", a declarat profesorul.

Riegler a mai acuzat că cei puşi în funcţii sunt oameni care acoperă abuzurile, care comit abuzuri, nu sunt oameni care sunt verticali şi să împiedice aceste abuzuri.

Un alt lucru reproşat de Riegler este încurajarea depravării în şcoli. Astfel, la colegiul Coşbuc în loc să se pună în scenă piese care să-i ajute pe elevi, aceştia au fost încurajaţi să joace "Monoloagele vaginului" şi s-ar fi masturbat pe scenă în numele artei.

"Uitaţi-vă ce se întîmplă în 2018 într-o unitate de învăţământ bucureşteană, elevii se masturbează pe scenă în numele artei! 2018, educaţia din România", a acuzat Riegler.

Discursul profesorului Riegler, amplificat de boxele aduse de sindicalişti, a răsunat puternic în faţa ISMB. Atât de puternic, încât un inspector şcolar a ieşit din clădire să-i invite pe sindicalişti înăuntru la discuţii. Riegler a refuzat, însă, să întrerupă protestul anunţând că delegaţia profesorilor va veni la inspectoratul care până atunci le-a ignorat cererile, DUPĂ protest.

Mai multe informaţii despre protest puteţi urmări în înregistrarea video.

Mai merită menţionat că, în timp ce profesorii reclamau degringolada, corupţia şi abuzurile din sistem, conducerea Inspectoratului prezenta, festiv, „Raportul privind Starea Învăţământului pentru anul şcolar 2017-2018”, în Aula Magna a Universităţii Politehnice Bucureşti.

Profesoara Rusenescu acuză

Prezentă la protest alături de colegii săi, profesoara de engleză şi franceză de la Şcoala "Adrian Păunescu", dna Ileana Rusenescu acuză că este ţinta agresiunilor directorului respectivei unităţi de învăţământ.

"Sunt foarte nemulţumită că în unitatea unde îmi desfăşor activitatea este menţinut în funcţie un director care are comportament extrem de abuziv, la nivel de infracţionalitate în formă continuată, eu sunt victima unei agresiuni fizice din partea lui, certificată medico-legal. Recent am fost agresată şi de un membru al Consiliului de Administraţie. Am semnalat reiterativ ISMB şi ministerului Educaţiei aceste abuzuri, ISMB nu a făcut nimic altceva decât să vină să muşamalizeze sistematic", a explicat profesoara Rusenescu.

Profesoara susţine că agresiunea a fost comisă în prezenţa a doi agenţi de poliţie care au amendat-o tot pe ea. Dna Rusenescu spune că a făcut plângere atât împotriva agresorului cât şi împotriva poliţiştilor.

Replica elevilor din trupa de teatru Brainstorming a colegiului George Coşbuc

De partea lor, elevii trupei de teatru de liceeni Brainstorming, acuzată de profesorul Riegler că încurajează „depravarea“ resping acuzaţiile ce li se aduc şi atrag atenţia că de-a lungul timpului trupa a câştigat numeroase premii şi apreciere în cadrul unor festivaluri importante.

"Mai mult decât părerea unui singur profesor, există sute de păreri care atestă contrariul.", suţin elevii.

Redăm poziţia lor:

"Trupa de teatru de liceeni Brainstorming a fost acuzată de Corneliu Riegler, profesor de istorie la Colegiul Naţional Bilingv „George Coşbuc” din Bucureşti, că încurajează „depravarea“. Mai exact, dl. Riegler a spus că „elevii se masturbează pe scenă în numele artei“ folosindu-se de o poză de pe profilurile noastre de socializare.

Dl. profesor a declarat acest lucru reprezentanţilor mass-media, în timpul unui protest în faţa Inspectoratului Municipiului Bucureşti. Ca să-şi susţină declaraţiile, domnul profesor a printat o fotografie luată fără acordul nostru de pe conturile noastre şi a arătat-o jurnaliştilor. Jurnaliştii au publicat fotografia şi cu toate că a fost pusă o bandă neagră peste feţele colegilor noştri, aceştia pot fi recunoscuţi după alte semnalmente.
Îl contrazicem pe dl. Corneliu Riegler, care nu doar că spune un neadevăr, ci ne ne face o imensă nedreptate:

– Fotografia respectivă a fost făcută la una dintre repetiţiile Brainstorming şi NU ne înfăţişează masturbându-ne. De asemenea, ea nu face parte dintr-un spectacol pregătit de noi şi nici măcar nu a fost făcută în spaţiile Colegiului „Coşbuc”, ci într-o incintă în care obişnuim să repetăm. Spectacolul pe care îl pregăteam atunci se numea „Steaua Polară”, considerat util de foarte mulţi tineri pentru dezvoltarea lor şi apreciat de numeroşi profesori şi părinţi. Mai mult, a fost şi foarte bine primit de oameni avizaţi în domeniul artei teatrale.
Ne-am făcut o fotografie în glumă, pentru că asta fac uneori adolescenţii: glumesc între ei. Alegerile făcute de membrii trupei în timpul liber sunt private şi nu reprezintă o imagine a trupei în ansamblu sau a liceului unde repetăm pe perioada anului. Credem că fotografia, scoasă din context, spune altă poveste decât cea adevărată, cu scopul de a ne atrage într-un scandal din care nu vrem să facem parte.

– Pare absurd că am ajuns să scriem asta pe Facebook, dar ni s-au adus nişte acuzaţii false pe care trebuie să le dezminţim: Niciunul dintre membrii trupei Brainstorming nu a promovat „depravarea” sau vreun comportament degradant pe scenă.

– Nu ştim cu ce l-a deranjat trupa de teatru pe domnul profesor, dar nouă Brainstorming ne-a făcut mult bine: ne-a dat de citit şi de gândit, ne-a dus la festivaluri de teatru unde am cunoscut actori şi regizori, ne-a dat un sens în viaţă şi un drum de urmat (o parte dintre cei care au făcut parte din Brainstorming sunt acum studenţi la Actorie şi Regie şi profesează cu succes în domeniul teatral), ne-a făcut mai buni, mai empatici şi mai deştepţi. De asemenea, foşti membri ai trupei care nu au urmat calea artelor s-au exprimat deseori pozitiv asupra experienţei Brainstorming, spunând că i-a format ca viitori adulţi responsabili. Şi, ca să-l liniştim pe domnul profesor Riegler, Brainstorming ne-a ţinut departe de „depravare“, pentru că ne-a umplut tot timpul. Pe parcursul anului şcolar ne petrecem minim 8 ore pe weekend participând la workshopuri de dezvoltare personală sau pregătind spectacole, iar în timpul verii suntem plecaţi minim 30 de zile la diverse festivaluri de teatru, iar în restul timpului ne pregătim pentru aceste festivaluri."

– Fotografia pe care domnul profesor Corneliu Riegler a folosit-o fără acordul nostru ne expune şi ne încalcă dreptul la viaţă privată, ca să nu mai vorbim de Legea drepturilor de autor. Nu ne reprezintă deloc bine, nici pe noi, nici pe părinţii noştri, că fotografia făcută în glumă de nişte adolescenţi în timpul lor liber a ajuns să fie publicată în presă.

– De-a lungul timpului, trupa de teatru Brainstorming din Colegiul Naţional Bilingv ,,George Coşbuc” a câştigat numeroase premii şi apreciere în cadrul unor festivaluri importante pentru adolescenţi. Anul trecut, trupa a jucat în cadrul unuia dintre cele mai mari festivaluri din ţară: „Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu”, experienţă primită la Festivalul Naţional de Teatru Tânăr Ideo Ideis. Mai mult decât părerea unui singur profesor, există sute de păreri care atestă contrariul.
Ne pare rău că a fost nevoie să dăm această dezminţire şi ne pare şi mai rău că în loc să avem parte de susţinerea unuia dintre profesorii noştri, suntem învinuiţi de lucruri fără sens.

Redăm, în continuare şi scrisoarea deschisă din partea Asociaţiei Parinţilor, trimisă redacţiei noastre

Asociaţia Părinţilor si Reprezentantilor Legali ai Elevilor din Colegiul Naţional Bilingv “George Coşbuc”, numită în continuare, pentru uşurinţa exprimării ”Asociaţia”, organizaţie cu 1.102 membri asociati din care 600 de membri titulari care au aderat la Statutul Asociaţiei , întrunită în Adunare Generală la data de 29.10.2018, a dezbătut situaţia creată de ieşirile publice ale profesorului Corneliu Riegler şi activitatea sa în cadrul Colegiului Naţional Bilingv George Coşbuc. Decizia Asociaţiei a fost de a face publică perspectiva sa privind ieşirile publice ale profesorului Corneliu Riegler.

Noi, părinţii, ne manifestăm extrema îngrijorare faţă de acuzaţiile conform cărora elevii din Colegiul Naţional Bilingv “George Coşbuc” consumă droguri în perimetrul instituţiei, în văzul cadrelor didactice şi al camerelor video de supraveghere. Un asemenea lucru ar fi foarte grav, dacă s-ar dovedi real. Totuşi, este de neconceput faptul că noi, părinţii, atât prin structura Asociaţiei, cât şi prin şedinţele semestriale cu părinţii, nu am fost niciodată sesizaţi în mod oficial sau neoficial de profesorul Corneliu Riegler cu privire la asemenea fapte.

Cadrele didactice ar trebui să înţeleagă că, dacă o asemenea problemă ar exista, acesta ar trebui tratată discutînd cu părinţii elevilor implicaţi, oferind consiliere şi dezvoltând în şcoală programe de prevenţie a unui asemenea fenomen. Asociaţia noastră îşi oferă spijinul pentru conducerea şi cadrele didactice ale CNBGC pentru a încerca o rezolvare a acestor probleme, dacă ele sunt reale, ceea ce am demonstrat constant în ultimii ani prin implicarea în activităţile Colegiului, prin aducerea de proiecte şi programe în Colegiu, prin atragerea de fonduri. Totodată atragem atenţia asupra faptului că în niciuna dintre apariţiile publice, dl. Corneliu Riegler nu a adus niciun fel de dovezi concludente că asemenea fapte s-ar fi petrecut.

În ceea ce priveşte modul de predare în instituţie şi atingerea temelor sensibile ale discriminării faţă de grupurile minoritare de orice tip, marginalizate şi defavorizate, Asociaţia salută deschiderea şi atitudinea incluzivă din CNBGC, deorece considerăm că viitorii adulţi formaţi de licee trebuie să aibă capacitatea de a înţelege diferenţele între oameni şi să fie pregătiţi să lucreze şi să activeze în spaţiul public alături de ceilalţi, fără a le încălca drepturile.

De asemenea, atragem atenţia asupra activităţii didactice a domnului profesor Riegler, care, deşi, ar trebui să predea materia "Istoria Marii Britanii" în limba engleză, nu a făcut-o niciodată, şi nu o face nici astăzi, privând elevii liceului de a se bucura de oferta educaţională bilingvă care include, pe lîngă, orele de engleză cu profesorii români, ore de engleză cu profesori nativi şi predarea a două materii în limba engleză: geografia Marii Britanii şi Istoria Marii Britanii. Rugăm atât conducerea liceului, cît şi forurile superioare, să remedieze acest aspect. În sprijinul afirmaţiilor noastre, putem pune la dispoziţie testele şi caietele copiilor, pentru a se constata că totul la această materie se desfăşoară exclusiv în limba română.

În plus, suntem mîhniţi că profesorul Corneliu Riegler a atacat una dintre activităţile conexe din CNBGC, trupa de teatru Brainstorming, o iniţiativă pe care noi o salutăm, care se desfăşoară prin voluntariat şi care este de natură să ofere dezvoltare intelectuală şi emoţională pentru elevii CNBGC. De asemenea, suntem revoltaţi că profesorul Riegler s-a folosit de o fotografie a unor adolescenţi găsită pe reţelele de socializare pentru a ataca conducerea CNBGC , demonstrînd că nu îi pasă de elevi. Dacă l-ar fi îngrijorat cu adevărat conţinutul acelei fotografii, ar fi sunat părinţii elevilor respectivi, ar fi informat diriginţii claselor din care copii făceau parte, nu ar fi expus public, în presă, nişte minori, fără a se gîndi la efectele emoţionale asupra acestora.

Menţionăm că cei mai mulţi dintre copiii noştri au ales acest colegiu tocmai datorită ofertei educaţionale de bază cu predare în limba engleză, pentru atitudinea deschisă care există în acest liceu şi pentru faptul că liceul participă la sau găzduieşte multe activităţi extracurriculare, pe care şi Asociaţia noastră le-a sprijinit constant.

În consecinţă, Asociaţia cere conducerii CNBGC şi instituţiilor implicate în procesul educaţional, cu atribuţii de control:

1. Verificarea de urgenţă a sitauaţiei consumului de droguri din Colegiu şi, dacă există cazuri de consum sau posesie, anunţarea imediată a acelor părinţi implicaţi, direcţionarea copiilor către consiliere şi pornirea unor programe de informare şi prevenţie permanente în unitatea şcolară.
2. Remedierea de urgenţă a modului în care se predă Istoria Marii Britanii, pentru a respecta oferta educaţională şi pentru a nu mai priva elevii de ora la care, prin contractul semnat, au dreptul.
3. În cazul în care acuzaţiile profesorului Riegler sunt nefondate, sancţionarea profesorului Riegler conform regulementelor şi legislaţiei în vigoare, pentru că a adus atingere imaginii elevilor, s-a folosit de imaginea lor şi i-a expus public inutil, fapt nedemn de un cadru didactic.